BOŠNJAKOVIĆ O 'LEX PERKOVIĆ'

'Pregovore ne bismo završili da smo imali ovakav zakon'

27.08.2013 u 19:51

Bionic
Reading

'Lex Perković' ne prestaje izazivati reakcije. Hoće li nas stajati sukoba s Europskom komisijom? U Temi dana o sve napetijim odnosima na relaciji Zagreb - Bruxelles govorili su HDZ-ov Dražen Bošnjaković i SDP-ov Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Peđa Grbin smatra kako je 'neprimjereno i nekorektno teške optužbe iznositi preko glasnogovornice', misleći pritom na izjavu iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, prema kojoj Republika Hrvatska iza svojih granica skriva 'nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima'.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković smatra kako je cijela ova situacija 'vrlo neugodna i štetna'.

'Ako promijenite zakon nakon što ste zatvorili sve pregovore, ugrožavate svoju vjerodostojnost, kao i povjerenje koje ostale države članice imaju u vas', kazao je Bošnjaković i dodao kako je 'bespredmetno na ovo trošiti toliku energiju'.

Grbin ustraje na izjavama kako Hrvatska ima ista prava kao i Austrija, Francuska, Luksemburg ili Češka, dok Bošnjaković naglašava kako se ta rezerva više nije mogla primjenjivati i na nas.

Prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova ponovila je u ponedjeljak da Hrvatska prvo treba uskladiti Lex Perković s europskim zakonodavstvom, a tek onda eventualno pokrenuti inicijativu za promjenu europskog uhidbenog naloga. Grbin je na to rekao kako je to 'njena izjava', koju dalje nije htio komentirati. Dodao je samo kako ova tema neće biti točka prijepora unutar koalicije; 'samo točka razgovora'.

Bošnjaković je naglasio kako pregovore ne bismo završili da smo ovakav zakon imali u procesu pregovora, dok Grbin i dalje stoji pri svome.

'Primijenili smo okvirnu odluku Vijeća', tvrdi Grbin.