ZADNJE PRIPREME ZA MIMOHOD

Predstavljena nova haubica - zvijezda Olujne parade

29.07.2015 u 16:04

  • +17

Predstavljena nova haubica koja će sudjelovati u mimohodu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/

Bionic
Reading

U Tehno-remontnom zavodu, u nazočnosti Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, predstavljene su nove haubice - PzH 2000 koje će sudjelovati na mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza povodom dana Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Haubice, koje će biti zvijezde parade, naručene su iz Njemačke za 315 milijuna kuna i stigle su u Hrvatsku te će biti vraćene u Njemačku specijalnim vozilima što s dozvolama i osiguranjem košta između 284.000 i 400.000 kuna, kada se uključe svi vezani troškovi, pisao je tportal.

Točna cijena same vojne parade još nije, barem ne javno, sasvim definirana i kretat će se između 10 i 15 milijuna kuna, a dvije haubice na mimohod stižu posebnim kamionima, tzv. labudicama iz Münchena, koje je Hrvatska vojska morala unajmiti.

Ministarstvo obrane sklopilo je ugovor s Njemačkom o kupnji 12 takvih haubica, koje su prije isporuke Hrvatskoj trebale biti modernizirane što nije dovršeno pa će se u Hrvatsku za mimohod pristigle dvije haubice nakon sudjelovanja na paradi vratiti u Njemačku.