start u rijeci

Predstavljena koalicija PGS-a, IDS-a, UK-a, Reformista i ISU-a za 7. jedinicu

04.04.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Koalicijsku listu PGS-a, IDS-a, Unije Kvarnera (UK), Reformista i Istarske stranke umirovljenika za 7. izbornu jedinicu predvodit će Alenka Košiša Čičin-Šain iz reda Reformista, a na listi je jednak broj žena i muškaraca, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić podsjetio je da su se u PGS-u zalagali da izborne jedinice idu granicama županija i nemaju isti broj mandata u Saboru nego razmjerno broju stanovnika u tim županijama.

No, kazao je, izborne jedinice su ovakve kakve ih je HDZ nacrtao pa su se odlučili ovoga puta kandidirati u 7. izbornoj jedinici, iako kao regionalne stranke tu imaju oko 100.000 birača u odnosu na 400.000, koliko ih ukupno ima u toj jedinici.

Nadamo se da će Reformisti, koji imaju svoje biračko tijelo na Banovini, u dijelovima Like i Zagreba, pomoći da i u toj vrlo zahtjevnoj i disperziranoj jedinici ostvarimo saborski mandat i pojačamo rezultate iz 8. izborne jedinice, gdje očekujemo da ćemo biti prva lista na izborima, naglasio je.

Na pitanje kako stoje u anketama, Vasilić je odgovorio da u 8. izbornoj jedinici koalicija za sada ima sigurna tri mandata, a borit će se za četvrti. U 7. jedinici su još daleko od mandata, ali se nadaju tijekom kampanje dosegnuti taj mandat.

Na pitanje što će biti nakon izbora, Vasilić kaže kako oni kao stranke lijevo-liberalnog centra nakon izbora mogu podržati parlamentarnu većinu koja će se okupiti oko takvog centra.

"Teško nam je predvidjeti koje će stranke slagati većinu, u svakom slučaju ne možemo podržati Vladu na čelu s HDZ-om niti Vladu Domovinskog pokreta i takvih opcija", kazao je.

Ako lijevo-liberalni centar formira većinu, mi ćemo rado iza nje stati, a u našem programskom sadržaju su ključni decentralizacija i regionalizacija Hrvatske, kazao je Vasilić.

Nedeljko Pinezić iz UK-a rekao je da se bore za manje poreza i više poštovanja prema iznajmljivačima u obiteljskom smještaju.

Želimo se staviti na raspolaganje ljudima iz Gorskog kotara, Like, Petrinje i Siska da na primjerima dobre prakse otoka Krka ostvare kvalitetan život u svom zavičaju, kao i dodatan prihod od turizma, kazao je.