SRB, VLAJNIĆ I TRGOVČEVIĆ

Predstavili se kandidati za novog predsjednika HSP-a

14.10.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Kandidati za novog predsjednika Hrvatske stranke prava (HSP), Daniel Srb, Tomislav Vlajnić i Pejo Trgovčević na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili svoje programe za predsjednika te stranke koji će biti izabran na stranačkom Saboru 7. studenoga 2009.

Daniel Srb ocijenio je da Hrvatska, kao i do sada u povijesti, 'bezglavo juri u neke asocijacije' bez mogućnosti ozbiljne i kritičke rasprave o tome koji su ciljevi tih ulazaka i kakve posljedice mogu nastati. Smatra da se žurba pokazuje i pri donošenju ustavnih promjena te ističe kako HSP i prilikom njihova donošenja mora pokazati što je to državotvorstvo i domoljublje danas.

Srb smatra potpuno neprimjerenim da se Ustav u Hrvatskoj mijenja češće 'nego tarifni sustav HEP-a'. Ocjenjuje da se posebna pažnja mora voditi o implikacijama na državu i njezinu budućnost, a koje proizlaze iz ustavnih promjena.

Govoreći o budućnosti stranke kazao je da se HSP i dalje treba temeljiti na konzervativnim vrijednostima, poštivajući tradiciju i duh hrvatskog naroda. Najavio je da će se u svom djelovanju osloniti na stranačko članstvo, mlade u HSP-u te vrhunske stručnjake iz različitih područja čiji problemi opterećuju hrvatsko društvo (zdravstvo, ekologija, energetika).

Pejo Trgovčević rekao je da HSP vidi kao stranku koja će se pozicionirati kao stranka desnog centra te koja će tražiti ujedinjenje svih pravaša u Hrvatskoj kako bi stvorili pravaški "treći blok". Smatra da HSP na to ima moralno i svako drugo pravo, jer nisu sudjelovali ni u kakvim malverzacijama, kriminalnim radnjama niti 'sramotnoj privatizaciji'.

Tomislav Vlajnić rekao je da će se zalagati za HSP koji će biti moderna, konzervativna stranka. Istaknuo je kako HSP nije u krizi, već se radi transformaciji stranke u demokratsku stranku koja je prihvatljiva Europi. 'Mi nismo ljudi koji trče u Europu 'grlom u jagode' tu smo nešto i skeptični', rekao je. Dodao je da takve stavove danas ima i puno hrvatskog stanovništva, a na čije glasove računaju. Uz to, težište svog rada među ostalim želi staviti i na rad s mladima.