poboljšanje bilateralnih odnosa

Predsjednik UAE-a stigao u Katar prvi put otkako su Saudijska Arabija i saveznici prekinuli bojkot Dohe

05.12.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) stigao je u ponedjeljak u Katar u prvi takav posjet otkako su Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici prekinuli bojkot Dohe prije gotovo dvije godine

Šeika Mohameda bin Zajeda al-Nahjana, de facto vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata godinama prije nego što je postao predsjednik u svibnju, dočekao je na dolasku u Dohu emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani, čija je zemlja domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu, priopćio je emirov ured.

"Posjet se temelji na bratskim vezama koje povezuju dvije zemlje i njihove ljude", izvijestila je državna agencija UAE WAM.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ukinuli su početkom prošle godine embargo Katru koji je trajao 3,5 godine, ali veze između Abu Dabija i Dohe nisu zatoplile istom brzinom kao Rijada i Kaira, koji su ponovno uspostavili diplomatske veze s Dohom.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije i predsjednik Egipta nazočili su svečanosti otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Dohi 20. studenog, dok je UAE poslao vladara Dubaija, koji je ujedno i potpredsjednik te zaljevske države.

Politički spor zbog kojeg su Rijad i njegovi saveznici prekinuli sve veze s Katrom, zbog njegove potpore islamističkim skupinama koje smatraju prijetnjom dinastičkoj vladavini Zaljeva i njegovih veza sa suparnicima Iranom i Turskom, razbio je zaljevski blok od šest zemalja.

  • +15
Šeik Tamim bin Hamad Al Thani Izvor: Profimedia / Autor: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

I Saudijska Arabija i UAE su od tada krenuli u suradnju sa šijitskim muslimanskim Iranom u pokušaju da obuzdaju napetosti i poprave veze s Turskom fokusirajući se na gospodarski razvoj. Savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE-a šeik Tahnun bin Zajed al-Nahjan posjetio je Dohu dva puta u sklopu nastojanja Abu Dabija da upravlja regionalnim razlikama.

Bahrein i Katar tek trebaju održati bilateralne razgovore. Abu Dabi, kao i Manama, nije imenovao izaslanika u Dohi, ali je obnovio putne i trgovinske veze između UAE-a i Katra.