'SULTAN' NAZARBAJEV

Predsjednik Kazahstana ukida izbore

29.12.2010 u 12:16

Bionic
Reading

'Vođa naroda Kazahstana', 70-godišnji Nursultan Nazarbajev, jedini je predsjednik te države od raspada Sovjetskog Saveza. Svojoj napaćenoj zemlji, jednoj od najkorumpiranijih na svijetu, on ima još toliko toga dati da je odlučio na vlasti ostati još najmanje jedno desetljeće

U medžilisu, donjem domu kazahstanskog parlamenta, ovih je dana pokrenuta procedura za raspisivanje referenduma o izmjeni ustava kojom bi se mandat predsjednika produljio do 2020. godine. To bi značilo da se za dvije godine neće održati predviđeni predsjednički izbori.

Inicijativa je pokrenuta na nedavnom regionalnom forumu u Ust-Kamenogorsku. Tada je vladajuća elita, predvođena rektorom Semipalatinskog sveučilišta Erlanom Sidikovom, zaključila da 'Vođa naroda Kazahstana' (odnedavno pretituliran u 'Vođu nacije') uživa podršku većine građana te 16-milijunske zemlje, površinom veće od zapadne Europe. Izbori bi, prema zaključcima s tog foruma, bili preskupo traćenje vremena, piše ruski Kommersant.

Odustajanje od demokracije i novovjeki feudalizam konstanta su u postsovjetskim republikama srednje Azije - s izuzetkom Kirgistana koji je nakon proljetošnje smjene režima u latentnom građanskom ratu. U Uzbekistanu 'željeznom rukom' već dva desetljeća vlada Islam Karimov, a u Tadžikistanu se od 1992. godine novovjeki kan odaziva na ime Emomali Rahmon. Najizoliraniji Turkmenistan donedavno je imao svog 'oca' Saparmurata Nijazova 'Turkmenbašija', ali je isti iznenada preminuo, pa ga je naslijedio Gurbanguli Berdimuhamedov.