NOVA SVAĐA

Predsjednik Federacije BiH: To je silovanje demokracije, neću potpisati zakon!

21.06.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je za bosanskohercegovačku redakciju regionalne TV mreže N1 kako neće potpisati Zakon o izbornim jedinicama, čime on ne može stupiti na snagu nakon što su ga jučer donijeli predstavnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti – ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH”, rekao je Čavara, čiju izjavu u četvrtak prenose i tiskani mediji u BiH.

Da bi zakon stupio na snagu, uz Zastupnički dom, mora ga prihvatiti i gornji nacionalno koncipirani Dom naroda, u kojemu hrvatske stranke mogu pokrenuti institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa i privremeno zaustaviti njegovo usvajanje u parlamentu.

To nije konačna odluka o tome zakonu jer u slučaju proglašenja štetnim za jedan narod o tome mora odlučiti Ustavni sud Federacije BiH. Hrvatski ministri u Vladi Federacije i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH napustili su sjednicu na kojoj su bošnjački dužnosnici jednoglasno izglasali Zakon o izbornim jedinicama.

Hrvatski političari tvrde da je taj zakon posve protivan presudi Ustavnog suda BiH koji je izbrisao odredbu o izboru po jednog izaslanika iz svakog naroda iz svake županijske skupštine u Dom naroda ocjenjujući da se time narušava legitimni izbor konstitutivnih naroda.

Predsjednik Federacije BiH Čavara je pojasnio da sadržaj prijedloga zakona predstavlja negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

"To je silovanje demokracije u kojem sudjeluju strake s dominantno bošnjačkim članstvom. Sadržaj zakona je neustavan, negira odluke Ustavnog suda”, istaknuo je Čavara.

Ocijenio je kako su ovim potezom sve bošnjačke stranke krenule u opasnom smjeru. Ustavni sud BiH osporio je odredbe Izbornog zakona po prigovoru nekadašnjeg predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića. Naložena je izmjena državnog Izbornog zakona BiH, no umjesto toga bošnjačke stranke su odlučile pokušati pitanje izbornog zakonodavstva urediti na entitetskoj razini.

  • +30
Sarajevo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia