ČESTITKA I NAJAVA

Predsjednica svim ženama: Vodim nas u bolji život

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 08.03.2016 14:21
  • Objavljeno 08.03.2016 u 14:19
Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković uputili su čestitke povodom Međunarodnog dana žena. 'Svim majkama, kćerima, sestrama, suprugama od sveg srca čestitam Međunarodni dan žena! Moramo ustrajno raditi na punoj ravnopravnosti žena u društvu kako se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima', poručila je Grabar Kitarović u utorak preko Facebooka

U čestitki objavljenoj na službenim stranicama Ureda predsjednice, Grabar Kitarović poručila je da se, obilježavajući Međunarodni dan žena, prisjećamo dugoga puta koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala osnovna ljudska prava. 'Značajan napredak postignut je u promicanju jednakosti spolova, ali unatoč tomu, u mnogim dijelovima svijeta žene su još uvijek zlostavljene, marginalizirane i neravnopravne samo zato što su žene', navela je predsjednica.

Procijenila je da je Hrvatska na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigla puno.

'No, još nismo postigli najviše standarde u području rodne jednakosti i mnogo je toga što moramo unaprijediti. Posebice valja premostiti nesklad između vrlo dobrog hrvatskog zakonodavstva u ovom području i stvarnih prepreka s kojima se još susreću hrvatske žene u pokušaju dostizanja ekonomske jednakosti, punog pristupa tržištu rada i javnom životu te ravnoteži obiteljskog života i posla. Pitanje položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu, pitanja su temeljnih civilizacijskih i hrvatskih vrijednosti kao pokazatelja vjerodostojnosti naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena', podsjetila je Grabar Kitarović.

Svim majkama, kćerima, sestrama, suprugama od sveg srca čestitam Međunarodni dan žena!Moramo ustrajno raditi na punoj...

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on 8. ožujka 2016


'Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima. Moramo pokazati kako smo doista zrelo demokratsko društvo u kojemu istinska jednakost i ravnopravnost žena u svim područjima života nisu samo prazne riječi, već naša stvarnost. I ne zaboravimo – verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje i obraćanje prema ženama - jednako su govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta', ustvrdila je predsjednica.

Izrazila je spremnost da i dalje dosljedno radi na jačanju jednakosti spolova u RH, ali i na međunarodnom planu, kroz bilateralne aktivnosti te aktivnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija. 'Snažno ću se zalagati za promicanje prava žena kako bih nas dovela u bolji život, žene u mojoj Hrvatskoj i cijelom svijetu – moje i vaše kćeri', zaključila je Grabar Kitarović.

Orešković: Ne smijemo bježati od istine

U čestitki 'dragim sugrađankama', premijer Tihomir Orešković podsjeća pak da Međunarodni dan žena slavimo jednom u godini, 'ali svakog se dana moramo prisjećati koliko veliki doprinos našem društvu daju žene'.

'Iako čine polovicu čovječanstva, žene se u nekim dijelovima svijeta još i danas moraju boriti za svoja prava. Ne smijemo bježati od istine i moramo biti svjesni da i danas u našem društvu traje borba za ravnopravnost žena, posebno u njihovoj radnoj okolini. U modernom demokratskom društvu koje želi biti pravedno žene moraju biti zaštićene od bilo kakve diskriminacije i moraju biti poštovane', poručio je Orešković, čestitajući svim sugrađankama Međunarodni dan žena u svoje osobno i u ime Vlade Republike Hrvatske.

[DRAGE SUGRAĐANKE, SRETAM VAM DAN ŽENA!]Međunarodni dan žena slavimo jednom u godini, ali svakog se dana moramo prisjeć...

Posted by Tihomir Orešković on 8. ožujka 2016

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!