kreće iz bostona

Predsjednica stigla u treći posjet SAD-u, ovoga puta detalji su unaprijed poznati

04.12.2017 u 07:22

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je stigla u Boston u kojem danas počinje radni posjet Sjedinjenim Državama, treći u aktualnom mandatu

Do četvrtka predsjednica će boraviti u New Yorku i Washingtonu.  U utorak u New Yorku Kolinda Grabar-Kitarović će se sastati s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Gutterresom. U ime Republike Hrvatske predsjednica će u srijedu govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica će započeti u Bostonu gdje će posjetiti Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) i uručiti odlikovanja Republike Hrvatske istaknutom hrvatskom znanstveniku Marinu Soljačiću. Održat će predavanje na Sveučilištu Tufts, Fletcher fakultetu prava i diplomacije na temu „Višedimenzionalni pristup u hrvatskoj vanjskoj politici“. 

  • +13
Kolinda Grabar Kitarović u kolovozu je posjetila Australiju Izvor: Licencirane fotografije / Ured predsjednice / Autor: Domagoj Opačak

U utorak predsjednica Grabar-Kitarović u New Yorku će održati bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Gutterresom te sastanak s istaknutim ženama na dužnostima u Ujedinjenim narodima na temu osnaživanja položaja žena, a dan kasnije u ime Republike Hrvatske govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Nakon New Yorka hrvatska Predsjednica putuje u Washington gdje će nazočiti svečanom obilježavanju 25 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske te na Atlantskom vijeću SAD-a održati strateški razgovor na temu Inicijative triju mora. 

Kolinda Grabar Kitarović u SAD-u Autor: TV1

Podsjetimo, prošlogodišnjim posjetom SAD-u predsjednica je izazvala kontroverze u javnosti, budući da je mjesecima nakon posjeta javnost bila uskraćena za informacije o karakteru posjeta, dužnosnicima s kojima se susrela i njegovim troškovima. Tportal je tek u ožujku na uvid dobio specifikaciju troškova, iz koje smo zaključili da je predsjednica u SAD-u neobično jeftino prošla. Ovoga puta, sadržaj i program posjeta je transparentno najavljen.