BRONCA I SREBRO

Tuđman vs. Grabar Kitarović: Tko je izdašnije odlikovao 'vatrene', a tko je preskočio neke igrače?

13.11.2018 u 14:59

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila je u svom uredu, kao i Franjo Tuđman 1998. godine, na Pantovčaku odlikovanja i priznanja hrvatskom nogometnom izborniku, igračima i članovima stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije koji su na bili na Svjetskom nogometnom prvenstvu

Za razliku od 'Ćirinih sinova' iz 1998. godine, koji su se u Francuskoj okitili broncom, pa su od Tuđmana dobili Red hrvatskog trolista, izabranici Zlatka Dalića iz Rusije su donijeli srebro, pa su i odlikovanja za njih nešto višeg reda.

Tako su 22 igrača odlikovana Redom kneza Branimira, kojim su 1998. godine odlikovani izbornik Miroslav Ćiro Blažević i tadašnji predsjednik HNS-a Branko Mikša.

Izbornik Dalić i aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker dobili su orden Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara i Redom hrvatskog trolista te Redom hrvatskog pletera predsjednica je odlikovala članove stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije i članove delegacije Hrvatskog nogometnog saveza.

Generacija iz 1998. dobila je Red hrvatskog trolista dok su delegacija i stručni stožer odlikovani Redom hrvatskog pletera. Zanimljivo je da su među 'vatrenima' prije dvadeset godina bili nagrađeni, također Redom hrvatskog pletera, igrači koji nisu bili u kadru na prvenstvu, ali ih se smatralo dijelom reprezentacije zbog doprinosa kroz kvalifikacije, kao i Alen Bokšić, koji zbog ozljede nije bio u Francuskoj, ali je dobio Red hrvatskog trolista.

Za razliku od Tuđmana, predsjednica Grabar Kitarović nije odlučila nagraditi takve igrače. Odlikovanje je izostalo i za Nikolu Kalinića koji je potjeran iz Rusije.

Dodijeljena odlikovanja po važnosti

  • Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom dodjeljuje se hrvatskim i stranim ministrima i drugim visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja.
  • Red kneza Branimira s ogrlicom dodjeljuje se dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj, za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama.
  • Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za sport. 
  • Red hrvatskog trolista dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima te postrojbama i drugim ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. Kad se Red dodjeljuje postrojbama i drugim ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, uz Red se dodjeljuje i plamenac Reda. 
  • Red hrvatskog pletera dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

'U ime Republike Hrvatske, želim vam još jednom zahvaliti što ste ostvarili povijesni uspjeh, ali ponajprije zato što ste Hrvatskoj vratili osmijeh na lice, što ste nas ujedinili da dišemo, plačemo, pjevamo i veselimo se kao jedan. Naša je dužnost i obveza obećati vam kako to jedinstvo, u kojem su nas već jednom ujedinili naši branitelji u obrani Domovine, nikada više nećemo pustiti', kazala je predsjednica Grabar Kitarović i zahvalila nogometnim reprezentativcima što su svojim uspjehom vratili 'optimizam i pobjednički duh te postali uzor i nadahnuće našoj djeci i mladima, ali i svima nama'.

Na kraju je predsjednica Povelju Republike Hrvatske dodijelila Hrvatskom nogometnom savezu.

U ime svih nagrađenih predsjednici je zahvalio izbornik Zlatko Dalić posebno istaknuvši njezinu potporu tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Svečanosti uručivanja odlikovanja nogometašima i članovima stručnog stožera nazočili su štićenici Caritasovog i još nekoliko dječjih vrtića iz Zagreba.

  • +33
Predsjednica odlikovala hrvatske nogometaše Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL