ISTOČNA OBALA

Predsjednica je ovoga tjedna u SAD-u. Pogledajte čime će se baviti

24.09.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH, od jučer pa do petka sudjelovat će u New Yorku na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, uz niz pratećih sastanaka, te će posjetiti i Washington

U ponedjeljak predsjednica Grabar-Kitarović u New Yorku će nazočiti događaju visoke razine u organizaciji SAD-a pod nazivom „Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga“, a potom sudjelovati na otvaranju Mirovnog sastanka na vrhu „Nelson Mandela“ u sklopu kojeg će održati govor.

Predsjednica će također nazočiti sastanku o agendi za mlade u organizaciji UNICEF-a i UN-ovog poslanika za mlade pod nazivom „Mladi 2030“. Na marginama su predviđeni i bilateralni sastanci predsjednice Republike s predsjednicima Kenije, Kube, Namibije i Paragvaja, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora i glavnim tajnikom UN-a.

U utorak održat će govor na Općoj skupštini UN-a i sudjelovati na sastanku u organizaciji Glavnog tajnika UN-a o Akciji za očuvanje mira. Bilateralni sastanak Predsjednice Republike s predsjednikom Turske zaokružit će niz bilateralnih susreta koji su predviđeni u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu, i to s jordanskim kraljem te predsjednicima Angole, Libanona i Paname, kao i s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije te predsjedavajućom Opće skupštine UN-a.

U srijedu predviđeno je otvaranje Bloomberg poslovnog foruma. Predsjednica će se potom susresti s predsjednikom Republike Ukrajine, uključiti se u Globalnu kampanju protiv antisemitizma i sudjelovati na događanju na temu klimatskih promjena Jedan planet u organizaciji predsjednika Francuske Republike.

U četvrtak započet će obraćanjem u uvodnom dijelu događaja „Očuvanje mira i razvoja u svijetu koji se mijenja“ u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi. U nastavku predviđeni su bilateralni susreti predsjednice Republike Hrvatske s predsjednikom Vlade Vijetnama te predsjednicima Gane i Kosova.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U petak, u Washingtonu će se susresti sa čelništvom ugledne Institucije Brookings i razgovarati s predsjednikom Brookingsa Johnom Allenom u sklopu njihove serije predavanja i razgovora sa svjetskim čelnicima na temu „Hrvatski doprinos transatlantskim vezama i solidarnosti: Djelovanje iznad svoje kategorije“.