POSJET AHMIĆIMA

Predsjednica: Na mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini

18.01.2018 u 14:14

Bionic
Reading

Drugog dana posjeta BiH, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravila je u Vitezu, a bez najave i u potpunoj diskreciji posjetila je Ahmiće i Križančevo Selo, mjesta u kojima su počinjeni stravični zločini tijekom rata u toj zemlji

Predsjednica Grabar Kitarović kazala je da je vrlo zadovoljna posjetom i razgovorima u Sarajevu te je naglasila da je dijalog jedini način na koji se mogu riješiti otvorena pitanja, javlja N1.

'Želja mi je bila saznati kako se danas živi u srednjoj Bosni i priče o napretku BiH. Vidi se napredak, ali osjetno je da ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama RH, pate od depopulacije, odlaska napose mladih ljudi', poručila je Grabar Kitarović.

O posjetu Ahmićima i Križančevu Selu kazala je da na takva mjesta pijeteta voli odlaziti u tišini, odati počast žrtvama i razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, ne samo s BiH. Hrvatima u BiH je poručila da je Hrvatska uz njih.

'Drago mi je da se ulaže u mnoge projekte i da će tih sredstava biti što je moguće više, to je najbolji način da se pomogne ovim ljudima da ostanu ovdje. Na taj način držim i da promičemo prijateljstvo između RH i BiH, između hrvatskog naroda i svih ostalih', rekla je predsjednica, dodajući da je uz gospodarske reforme nužno provesti i političke, koje će hrvatskom narodu omogućiti pravne mogućnosti.

  • +11
Grabar Kitarović u Bosni i Hercegovini Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Predstoji jedan prilično dugačak i naporan put u članstvo Europske unije, koji se na početku ne čini tako lakim, jer posljedice reformi u početku znaju biti pomalo i negativne, posebno za gospodarstvo i stanovništvo, ali pozitivne se osjete tek kasnije.

Ulazak BiH u članstvo EU-a jedan je od čimbenika koji će pridonijeti ostanku Hrvata i njihovom opstanku ovdje u BiH. Dobit ćemo forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvorenim pitanjima prije nego što oni prerastu u probleme', rekla je Grabar Kitarović. Hrvatska predsjednica smatra da je važno da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija, nego da iskreno jedni s drugima razgovaramo.

Za Pelješki most je kazala da nije nešto što je usmjereno protiv BiH, već će pomoći BiH rasteretiti Neum jer ne želimo da on bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko mjesto, kakvo jest.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL