boravak u zagrebačkoj županiji

Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila rad Ministarstva državne imovine

24.01.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je, drugog dana izmještanja svoga ureda u Zagrebačku županiju, pohvalila rad Ministarstva državne imovine i ministra Gorana Marića koji je u njezinoj nazočnosti u Velikoj Gorici županu Stjepanu Kožiću te gradonačelniku Svete Nedelje Dariju Zurovcu uručio odluke o darivanju zemljišta za izgradnju bolnice u Gornjoj Bistri odnosno gospodarske zone u Svetoj Nedelji

'Koliko god sam ranije bila kritična o tome kako se upravlja državnom imovinom, toliko bih sada htjela zahvaliti ministru Mariću na zalaganju i trudu, što se doista ubrzao postupak predaje državne imovine na jedinice lokalne samouprave', pohvalila je predsjednica ministra.

Poručila mu je i da i dalje nastavi 'tim putem' kako bi se riješila i ostala otvorena pitanja kad je riječ o neperspektivnoj vojnoj imovini i nekretninama koje su u vlasništvu države, a koje bi jedinice lokalne i regionalne samouprave mogle staviti u korist svog razvoja i dobrobiti cijele države kroz razvoj turizma, poduzetničkih zona, kampusa i slično.

Ministar Marić ističe kako se današnje odluke odnose na 'najveće prioritete - djecu i gospodarstvo' te je poručio da će i dalje nastaviti s radom na aktiviranjem zapuštene državne imovine.

U protekle dvije godine, pohvalio se, ukupno je bilo više od 2.500 odluka Ministarstva i aktivirano je imovine u vrijednosti većoj od tri milijarde kuna, a 450 odluka ukupne vrijednosti milijardu kuna odnosilo se na jedinice lokalne i regionalne samouprave.

'Koliko se ta vrijednost multiplicira s učincima na gospodarstvo, zapošljavanje i doprinosi demografskoj obnovi i ostanku mladih, to ne treba ni govoriti', dodao je te najavio je da će u roku od sedam dana i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić dobiti odluku o dodjeli zemljišta za potrebe distributivnog centra.

Zagrebačka županija osnivač je postojeće bolnice u Gornjoj Bistri, koja se nalazi u objektu iz 1773. godine, odnosno radi u vrlo teškim, neprimjerenim uvjetima, a župan Kožić ističe kako su današnjom odlukom stvoreni uvjeti da Županija započne s izradom projektne dokumentacije za novu Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi te izrazio nadu da će polovicom sljedeće godine krenuti radovi.

Predsjednica je istaknula kako je dužnost cijeloga društva osigurati odgovarajuće uvjete djeci i svima koji brinu o štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri, a vezano uz poduzetničku zonu u Svetoj Nedelji rekla je kako tvrtka 'Rimac automobili', koju je i posjetila prvog dana svog boravka u Zagrebačkoj županiji, tamo namjerava graditi kampus 'za zapošljavanje još većeg broja ljudi' te naglasila kako je riječ o tvrtki koja radi na dovođenju ljudi i znanja Hrvatsku, što je pozdravila.

'Vjerujem da će se u toj poslovnoj zoni naći mjesta za mnoge tvrtke koje će raditi na podizanju kvalitete hrvatskog gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta koja će biti puno bolje plaćena i pronositi ime Hrvatske diljem svijeta kad je riječ o inovacijama i tehnološkom napretku', poručila je gradonačelniku Zurovcu.

On je također pohvalio je rad Ministarstva državne imovine naglasivši važnost darivanja 25 hektara zemljišta za izgradnju kampusa te istaknuo važnost sinergije svih razina vlasti kako bi se postigao napredak društva i države.

Gradonačelnik Velike Gorice Barišić istaknuo je da će odlukom Ministarstva, grad doći u vlasništvo zemljišta na kojem se nalazi Distributivni centar za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec koji je predsjednica Republike potom i posjetila u sklopu svoga boravka u Županiji.

Prethodno je Grabar-Kitarović u velikogoričkom Pučkom otvorenom učilištu održala sastanke s gradonačelnicima Velike Gorice i Jastrebarskog te načelnicima općina Kravarsko, Orle, Pokupsko, Krašić, Pisarovina, Klinča Sela i Žumberak, susrela se i s predstavnicima nacionalnih manjina, braniteljskih udruga s područja Županije, udrugama i građanima, a položila je i vijenac poginulim braniteljima ispred spomenika 'Golubica'.