GLUHI TELEFONI

Predsjednica Gaucku: U Hrvatskoj nije bilo građanskog rata

20.03.2015 u 12:35

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objasnila je njemačkom kolegi Joachimu Gaucku da se na teritoriju Hrvatske nije vodio građanski rat, kako je on to ustvrdio u svom pozdravnom govoru povodom njezinog službenog posjeta Njemačkoj, potvrdio je tportalu Luka Đurić, glasnogovornik Ureda predsjednice

Uz kurtoazne pohvale Hrvatskoj kao zemlji koja oplemenjuje Europu i višedesetljetnoj isprepletenosti njemačkog i hrvatskog društva, Gauck je u utorak pred uvaženom gošćom upozorio i na niz poteškoća u državi kojom ona odnedavno predsjeda. 

Ustvrdio je tako da su mnogi ljudi u Hrvatskoj bez posla te da mladi i kvalificirani kadrovi napuštaju zemlju. Njemački predsjednik smatra da je uz modernizaciju gospodarstva te osiguravanje održivih i transparentnih javnih financija potrebno unaprijediti izgradnju pravne države i borbu protiv korupcije.

Založio se za zajedništvo različitih u ujedinjenoj Europi, rekavši da se solidarnost između i unutar pluralističkih društava može osnažiti štiteći prava društvenih manjina i priznavanjem drugih kao sebi jednakih, tako što patriotizam nećemo miješati s agresivnim nacionalizmom.

Gauck: I Hrvati su činili zločine

Kao preostali izazov u jugoistočnoj Europi istaknuo je pomirenje. Građanski rat u bivšoj Jugoslaviji nanio je rane koje tek polako zacjeljuju, kazao je Gauck, dodajući da se Hrvatska suočila s tim poglavljem svoje prošlosti i došla do bolne spoznaje da su i Hrvati činili zločine u borbi za teritorijalni integritet. Predsjednici Grabar Kitarović pritom je poručio da je dobro što se i dalje u toj regiji želi zalagati za pomirenje, dijalog i suradnju.

S obzirom da je predsjednica Grabar Kitarović još u izbornoj noći, kada je iz Hypo centra otišla u šator pred Ministarstvom branitelja u Savskoj, pobunjenim braniteljima časno obećala da nitko neće Domovinski rat zvati građanskim ratom, pitali smo Ured predsjednice je li reagirala na tezu predsjednika Gaucka da se u nekadašnjoj Jugoslaviji vodio građanski rat.

Glasnogovornik Luka Đurić odgovorio je da je pozdravni govor njemačkog predsjednika, kako je i uobičajeno, bio u formatu unaprijed pripremljene zdravice, a takav je govor iznijela i predsjednica Grabar Kitarović. Zdravice se u diplomatskom svijetu ne prekidaju, jer bi to bilo nepristojno, te je predsjednica Grabar Kitarović u kasnijem razgovoru predsjedniku Gaucku objasnila prirodu rata u Hrvatskoj, kazao je Đurić.

Iako je Gauck primio na znanje pojašnjenje hrvatske predsjednice, nije našao za shodno prilagoditi tekst svoje zdravice novim spoznajama. Na službenoj mrežnoj stranici njemačkog predsjednika i dalje se naime nalazi pozdravni govor u kojemu se spominje 'građanski rat u bivšoj Jugoslaviji'.

Prethodno, predsjednica Grabar Kitarović osvrnula se na činjenicu da je njemački predsjednik tijekom njezina posjeta spomenuo i pojam zapadni Balkan, s kojim se ona ne slaže. 'Ne, gospodin predsjednik je rekao da je Hrvatska primjer zemljama na zapadnom Balkanu, što ne znači da ju je smjestio na zapadni Balkan. Ali u svakom slučaju činjenica jest da se u pojedinim administracijama u svijetu još uvijek susrećemo s tim pojmom zapadni Balkan - ja se tome oštro protivim. Srednjeeuropska i mediteranska smo zemlja, članica Europske unije i NATO-a. Da, postoji prostor, naše susjedstvo, koje se može nazivati zapadnim Balkanom, međutim očito smo se po tom statusu izdvojili', kazala je predsjednica.