ROĐENDANSKI TULUM

Predsjednica bi se opet mogla naći pod lupom Dalije Orešković?

24.10.2017 u 16:01

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa moglo bi opet provjeravati rođendan koji je predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović navodno organizirao Zdravko Mamić. Naime, tadašnji ministar unutarnjih poslova, Mostov Vlaho Orepić, nije tražio mišljenje Vijeća za nacionalnu sigurnost kada je odbio deklasificirati podatke, javlja N1

Podsjetimo, MUP Povjerenstvu nije dostavio podatke o tome kada je i gdje proslava održana pozivajući se na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe, piše N1. Prijava je vezana uz predsjedničinu rođendansku proslavu koju je organizirao Zdravko Mamić.  U toj se prijavi navodi da državni dužnosnik ne smije zadržati poklon čija vrijednost prelazi 500 kuna.

Povjerenstvo bi moglo ponovno obnoviti postupak predsjednice Grabar Kitarović ukoliko naknadno stekne određene saznanja ili dobije dokumentaciju odnosno Vijeće za nacionalnu sigurnost deklasificira podatke, izvijestila je Orešković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici u utorak je razmatralo odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima Josipe Rimac, državne tajnice u Ministarstvu uprave te gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića i Andre Vlahušića, bivšeg gradonačelnika Dubrovnika.

Povjerenstvo će pokrenuti postupak protiv Vlahušića zbog 6.800 kuna naknada, a odbačeno je da se ide u postupak protiv Rimac i Vrkića.

Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Postupak protiv Vlahušića pokrenut je za 2014. i 2015. godinu za koje Povjerenstvo ima izravan pristup podacima Porezne uprave, a u kojima mu je isplaćeno nedopuštenih ukupno 6800 kuna, no moguće je da se tijekom postupka predmet proširi i na razdoblje od 2011. godine., kazala je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

Dodala je da je riječ o ustaljenoj praksi i sistemskoj pogrešci jer su mnoge lokalne jedinice tumačile zakon tako da dužnosnici imaju ista prava kao i javni službenici, poput prava na jubilarne nagrade, nagrade za djecu, regrese i božićnice i slično.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Josipe Rimac jer nije objavila imovinsku karticu za vrijeme dok je 2015. vodila projekt obnove starog grada Knina sredstvima EU-a. Povjerenstvo je utvrdilo da u vrijeme pripreme projekta Rimac nije bila dužnosnica niti zaposlenica grada Knina i da nije primila nikakvu naknadu, te da sam projekt nije prošao na natječaju pa ni s te osnove nije mogla biti isplaćena.

  • +28
Sva lica Josipe Rimac Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Nije pokrenut postupka  ni protiv Ivana Vrkića zbog navodnog pogodovanja pri zapošljavanju dvije osobe, budući da je utvrđeno da Vrkić nije sudjelovao u provođenju natječaja i nije mogao utjecati na te odluke. U prijavi se navodi da je iskoristio svoj položaj pri zapošljavanju SDP-ove Sonje Kovač, te zapošljavanja Jasenke Vizentaner, supruge vlasnika društva Čarobni tim koje je vodilo njegovu kampanju za gradonačelnika Osijeka. Iako su u oba natječaja utvrđene nepravilnosti, ne može se utvrditi da je gradonačelnik išao na ruku ijednoj od navedenih osoba, utvrdilo je Povjerenstvo.

Utvrdilo je i da je član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Dalibor Pudić primio nedopušten dar u vidu hotelskog smještaja koji mu je platila privatna danska tvrtka Danfoss tijekom studijskog putovanja 2013. u Kopenhagen, zbog čega mu je izrečena opomena.

Pudić se na sjednici branio da nije bio u registru dužnosnika te da u Upravnom vijeću sudjeluje kao stručnjak i da ne može biti u sukobu interesa. Kazao je da nije znao tko je platio smještaj hotelskog smještaja niti  organizirao  putovanje te istaknuo da ni u kojem slučaju nije doveden u odnosu zavisnosti s tom privatnom kompanijom koja proizvodi ventile za razdjelnike. Ustvrdio je da HERA uopće nije nadležna za donošenje odluka o pitanju razdjelnik, kao i da on osobno nije odlučivao o razdjelnicima. 

  • +7
Povjerenstvo za odlučivalo o sukobu interesa / arhivska galerija Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Stroža kazna od  4000 kuna izrečena je Ljiljani Blažević, predsjednici Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, jer je kao predsjednica Upravnog vijeća ustanove Sportski objekti Vukovar dala suglasnost u javnom natječaju na kojem je njezin sin primljen u radni odnos.

Povjerenstvo je na sjednici pokrenulo postupak i protiv Luke Ljubičića, pomoćnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zbog primanja dara u vidu plaćanja kotizacije za sudjelovanje na IT konferenciji 2016. u Londonu čije troškove je snosio organizator tvrtka Hewlett Packard.

Protiv Marija Bebića, bivšeg pomoćnika ministra rada i mirovinskg sustava, pokrenut je postupak jer se neposredno nakon prestanka mandata zaposlio u Hrvatskoj pošti s kojom je ministarstvo imalo poslovni odnos, a prethodno nije zatražio suglasnost Povjerenstva.

Prijavu protiv Siniše Varge, bivšeg minstra zdravstva zbog propasti Imunološkog zavoda, Povjerenstvo nije prihvatilo zbog nepotpunih informacija.