LAGARDE NA UDARU

Predsjednica Argentine opalila po MMF-u!

26.09.2012 u 12:15

Bionic
Reading

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner poznata je po predanom radu, borbi za prava žena i djece, ali jednako tako i po britkom jeziku, što je u utorak na svojoj koži osjetila Christine Lagarde, šefica Međunarodnog monetarnog fonda

Naime, Christine Lagarde je u ponedjeljak upozorila Argentinu da bi mogla dobiti ‘crveni karton’ ako ne objavi prihvatljive podatke o gospodarskom rastu i inflaciji do prosinca.

Kirchner je pak iskoristila svoj boravak u New Yorku na Općoj skupštini UN-a kako bi joj odgovorila, ali i pokazala svu silinu svog južnoameričkog temperamenta, kako prenosi AFP.

‘Moja zemlja nije lopta za nabijanje. To je suverena zemlja koja donosi suverene odluke’, izjavila je Kirchner dodajući kako neće pristati ni na kakve pritiske, a još manje na prijetnje: ‘Željela bih reći predsjednici MMF-a da ovo nije nogometna utakmica. Ovo je ekonomska i politička kriza, i to najgora koju pamtimo još od doba depresije 1930-ih godina.’

Kirchner nije ovdje stala, već je odlučila jasno poručiti šefici monetarnog fonda što misli o njezinom radu: 'Kad već uspoređujemo nogomet s politikom i ekonomijom, dozvolite mi da kažem kako je djelovanje čelnika FIFA-e bitno bolje nego djelovanje Fonda ili njegovih direktora.’ Ta je pak njezina izjava popraćena burnim pljeskom.

Naime, MMF tvrdi da su službeni argentinski podaci od prošle godine izuzetno upitni budući da ekonomisti iz privatnog sektora tvrde kako vlada umanjuje stvarne brojke: dok službeni Buenos Aires tvrdi da je godišnja inflacija do kolovoza iznosila 10 posto, privatni ekonomisti govore o 24 posto. Predsjednica Kirchner je pak svojim govorom jasno pokazala što misli o zahtjevima MMF-a.