STRAVA U SPLITU

Predoziranu djevojku iskrcao pred zgradu i pustio da umre na stubištu

Bionic
Reading

Stefan Š. (44) iz Rogoznice, oženjen i otac dvoje djece, uhićen je u srijedu zbog sumnje da je prouzročio smrt iz nehaja 28-godišnje Barbare Radečić iz Zagreba, a u petak mu je određen pritvor

Nesretna Barbara je pronađena 28. kolovoza ove godine, oko 15.30, na stubama nasuprot lifta na međukatu u Spinčićevoj ulici br. 2 u Splitu, kako beživotno leži te je odmah hospitalizirana u KBC-u Split. Odmah nakon primitka na JIL i nakon što je napravljen CT mozga, bilo je jasno da joj se neće moći pomoći jer je bila u dubokoj komi najvećeg stupnja, a CT je pokazao da joj je mozak natopljen krvlju. Nakon šest dana na aparatima, 3. rujna ove godine preminula je u bolnici, piše Slobodna Dalmacija

Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti moždano krvarenje, a u krvi su nađeni i tragovi amfetamina (speeda) te je vrlo vjerojatno da je do krvarenja došlo zbog prekomjernog uzimanja droge. Djevojka je prije nekoliko godina iz Zagreba došla u Dalmaciju zbog ljubavi, a nakon raspada te veze počela je raditi kao konobarica po splitskim kafićima. Tako je upoznala i Stefana, s kojim se povremeno družila.

Kobne su večeri taksijem trebali ići u Primošten. Negdje oko ponoći Barbara je nazvala jednu svoju blisku prijateljicu i kazala joj da se osjeća loše, da joj je vruće, da joj se povraća i da joj srce brzo kuca. Kad ju je ona upitala što je uzela, Barbara joj je dosta prisebno odgovorila da su joj dali kokain, a da ga je ona uzela te da ne zna jesu li joj što još stavili u piće.

Nakon što joj je prijateljica rekla da mora hitno ići u bolnicu i da ode na Hitnu pomoć u Primoštenu, ona joj je rekla da je muškarac s kojim je bila ne želi voziti jer ga u Primoštenu svi znaju. Kad joj je prijateljica kazala da mora ići jer će u suprotnom umrijeti te da će joj u bolnici morati izvaditi krv, Barbara se, doznajemo, toliko uznemirila da je samo ponavljala kako neće ići u bolnicu i kako joj ne smiju vaditi krv. Očito je bila svjesna da će je liječnici pitati što je uzela, a da će onda morati odgovoriti da je uzela drogu, što samim tim povlači i pitanje tko joj je tu drogu dao.

Pregledane su snimke nadzornih kamera iz zgrade Lazarica na kojima se vidi jedan 'ćelavi muškarac' koji ju je iz automobila ostavio ispred zgrade u teškom stanju. Poslije se ispostavilo da je to privedeni Stefan, a Barbari se očito moglo pomoći da ju je on, umjesto u zgradu u kojoj je imala unajmljeni stan, odveo preko puta ceste, u Hitnu pomoć.

Naime, ona je tad, iako joj je bilo loše, uspjela ući u lift i odvesti se na međukat između trećeg i četvrtog kata, gdje joj je bio stan. Nasuprot lifta, ispred kojeg je bilo tragova povraćanja i krvi, pronađena je tek tog dana oko 15.30, dakle više od 10 sati nakon što je ostavljena.

'Ostavljena je kao pašče da umre, to je strašno... A bila je super cura, puna života, cura čija je obitelj svojedobno bila dosta bogata i koja je imala lagodan život, no to se promijenilo u zadnjih nekoliko godina te je, kad je došla u Split, bila prisiljena raditi po kafićima kako bi zaradila za podstanarstvo. Nije ona imala novca da bi kupovala drogu', kazali su neki njezini poznanici.

Za djelo za koje ga se tereti, a to je prouzročenje smrti iz nehaja, Stefanu Š. prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina. Ako mu u daljnjem postupku bude dokazano da je omogućio pokojnoj djevojci da uživa drogu, može ga se teretiti za kazneno djelo iz članka 191. Kaznenog zakona u kojemu, među ostalim, stoji i da će se onaj tko kaznenim djelom omogućavanja trošenja droga prouzroči smrt osobe kojoj je dao drogu, kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.