DOŠLI U ZATVOR

Predala se dvojica bjegunaca tražena zbog ranjavanja Josipa Čubelića u Splitu

04.06.2023 u 23:09

Bionic
Reading

Nakon mjesec i pol dana bijega danas su se predali Jerko Radić (44) i Ante Varnica (42), osumnjičeni za sudjelovanje u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića (36) početkom travnja ove godine na splitskim Skalicama. U istražnom zatvoru se već otprije nalazi Alen Radić (21), također prijavljen za isto kazneno djelo, dok je u bijegu još uvijek Nenad Petrak

Kako saznaje Slobodna Dalmacija, Jerko Radić i Ante Varnica nisu se predali splitskoj policiji već su se javili danas poslijepodne direktno u Zatvor u Splitu jer je nad njima otprije bio određen istražni zatvor dok su bili u bijegu. Iz zatvora na splitskim Bilicama su nakon toga obavijestili policiju da su smjestili bjegunce.

Od Antonele Lolić, glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske, Slobodna je dobila službenu potvrdu oko 22.30 sati.

- Danas poslijepodne u prostorije Zatvora u Splitu predali su se 44-godišnjak i 42-godišnjak za kojim se tragalo - katko je kazala.

Nakon što bude obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo slijedi im ispitivanje i iznošenje obrane.

Josip Čubelić je ranjen u potkoljenicu iz pištolja kalibra 9 mm u utorak 11. travnja u 15.50 sati na zavoju iz ulice Put Skalica prema Tablama, ispod ambulante.

Istu večer je policija objavila fotografije četiri osobe koje se dovode u vezu s događajem: Jerko Radić, sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa, njegov nećak Alen Radić, zatim bivši kickboksač Ante Varnica te Nenad Petrak, suvlasnik boksačkog kluba “Salona” iz Solina i građevinske tvrtke iz Zagreba.

Od njih četvorice prvi se predao Alen Radić, dva dana nakon događaja i to u zgradu PU splitsko-dalmatinske, nakon čega je iznio obranu na državnom odvjetništvu i izjavio kako je upravo on pucao. Osim za umiješanost u pokušaj ubojstva, prijavljen je i za neovlaštenu prodaju i stavljanje u promet opojne droge jer je prilikom pretrage kuće u Solinu nađeno 75 grama marihuane te manja količina kokaina i hašiša.

Nakon njegovog ispitivanja određen je istražni zatvor i njemu i ostaloj trojici koji su se dovodili u vezu s pucnjavom. Procijenjeno je kako je istražni zatvor nužan po tri osnove: zbog činjenice da su u tada trojica bila u bijegu, zatim kako bi se izbjeglo ometanje istrage utjecajem na svjedoke te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela tj. opasnosti da ponovno napadnu Čubelića i “dovrše posao”.

Na odluku su utjecale i imovinske prilike i dosjei bjegunaca. Josip Čubelić se nalazio na liječenju u KBC Split gdje je operiran odmah nakon ranjavanja, a nakon nekog vremena je pušten na kućnu njegu.