DEMONSTRACIJA PRIJATELJSTVA

Pred Splitom četiri NATO-va broda

06.06.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Četiri broda NATO-saveza, od kojih su dva uplovila u pomorsku bazu Lora, a dva su usidrena ispred Gradske luke, stigla su danas u četvorodnevni posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) i gradu Splitu

SPLIT - U pomorsku bazu uplovili su talijanski razarač 'ITS Luigi Durand de la Penne' i grčka fregata 'HS Kountouriotis', a ispred Gradske luke usidrili su se američki razarač 'USS Laboon' i španjolski tanker 'SPS Patino'.

Pri odlasku iz Hrvatske četiri NATO-va broda iduću će srijedu, 10. lipnja, održati komunikacijsku i navigacijsku vježbu s brodovima HRM-a. Po riječima časnika za odnose s javnošću HRM-a Francoisa Buja, na taj način HRM uvježbava procedure komunikacijskog i navigacijskog javljanja.

Dodao je kako će dvoje časnika HRM ploviti tjedan dana na američkom razaraču 'USS Laboon' po njegovu odlasku iz Hrvatske.

Svrha ove posjete skupine brodova NATO-saveza, kojom zapovijeda talijanski kontraadmiral Giovanni Gumiero, jačanje je prijateljskih odnosa i interoperabilnosti NATO-saveza i HRM-a, priopćilo je Zapovjedništvo HRM-a.