EPIDEMIOLOŠKI OKVIR

Pred nama su još jedni korona izbori, HZJZ uvjerava: Držite se mjera i sve će biti OK

15.04.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u četvrtak kako njegove preporuke, ako se dosljedno primjenjuju, pružaju siguran epidemiološki okvir za provedbu skorih lokalnih izbora

S obzirom da slijedi prikupljanje potpisa na štandovima političkih stranaka, HZJZ smatra kako je, pod uvjetom da se svi izborni sudionici pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, moguće nesmetano odvijanje izbornog procesa uz očuvanje zdravlja svih građana.

HZJZ se referirao i na zahtjeve za uputama specifičnim za Primorsko-goransku županiju, odnosno upite kako se misle organizirati izbori u toj županiji i prikupiti potrebni potpisi potpore, ako su iduća dva tjedna zabranjena sva okupljanja.

Prikupljanje potpisa birača ne smatra se oblikom javnih događanja i okupljanja u smislu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje PGŽ, kaže HZJZ i ističe da njegove preporuke donose epidemiološke mjere koje su sveobuhvatne i primjenjive na sve okolnosti izbornog procesa za epidemije covida-19.

Pozivajući se na iskustvo u organizaciji lanjskih izbora za Sabor, koji su također održani u epidemiji, Zavod smatra kako su epidemiološke mjere koje je tada predložio bile iznimno učinkovite. Nakon izbora nije primijećen porast broja novooboljelih koji su kao izvor zaraze navodili sudjelovanje u izborima, niti se primijetilo grupiranje bolesti kod osoba koje su sudjelovale u pojedinim dijelovima izbornog procesa.

HZJZ je 1. travnja objavio preporuke kojih bi se trebalo držati kod prikupljanja potpisa, kako bi se spriječilo širenje zaraze. Potpise prvenstveno treba prikupljati na otvorenom, treba poštovati fizičku udaljenost od dva metra, maske su obvezne, kao i redovita dezinfekcija ruku, a poželjno je da građani za potpis koriste svoje olovke, bit je tih preporuka.