pojasnili stav

Pravobraniteljica: Odbijanje cijepljenja je povreda prava djeteta, ali nismo tražili zatvorsku kaznu

03.10.2019 u 19:41

Bionic
Reading

Ured pravobraniteljice za djecu ustvrdio je u četvrtak kako u javnoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona nije tražio da se odbijanje cijepljenja djeteta kažnjava zatvorom, već predložio da zakon pojasni da i grubo zanemarivanje djetetova zdravlja predstavlja ozbiljnu povredu prava djeteta.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica Šupljika u odgovoru na Hinin upit rekla je kako je Ured pravobraniteljice za djecu putem javne rasprave o izmjenama Kaznenog zakona, predložio izmjene tog zakona u članku 177. koji se odnosi na Povredu djetetovih prava.

Nakon što je Jutarnji list objavio tekst o sadržaju njihovih prijedloga na toj javnoj raspravi zbog čega se u javnosti počelo govoriti o zatvorskoj kazni za roditelje koji ne cijepe svoje dijete, iz Ureda pojašnjavaju da se njihov prijedlog odnosi na promjenu tog članka na način da se uz grubo zanemarivanje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta inkriminira i grubo zanemarivanje brige o zdravlju djeteta.

"Nikada nismo tražili da se odbijanje cijepljenja kažnjava zatvorom, već smo predložili da se zakonom pojasni da i grubo zanemarivanje djetetovog zdravlja, što uključuje i uskraćivanje cijepljenja djetetu, predstavlja ozbiljnu povredu prava djeteta", navode u odgovoru.

To se, pojašnjavaju, odnosi se na sve oblike grubog zanemarivanja skrbi o zdravlju djeteta uključujući i odbijanje cijepljenja.

"Prema članku 93. Obiteljskog zakona roditelji su dužni i odgovorni skrbiti se o zdravlju djeteta te mu omogućiti korištenje mjera za očuvanje te unaprjeđenje zdravlja i ozdravljenje u slučaju bolesti, sukladno propisima kojima se uređuje zdravstvo i zahtjevima medicinske znanosti. Nažalost, u praksi se sve češće događa da roditelji odbijaju preventivne i dijagnostičke postupke te liječenje djeteta koje liječnici smatraju nužno potrebnim, čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje zdravstvenih prava djeteta u njegovom najboljem interesu Konvenciji o pravima djeteta UN-a", kažu u Uredu pravobraniteljice.

Dodaju kako u takvim slučajevima druge metode uvjeravanja i prisile roditelja ne daju rezultate te da "prijetnja kaznenim progonom ponekad predstavlja jedini put da se osigura pravo djeteta na zdravstvenu uslugu koja mu je potrebna kako bi se djetetu pružilo pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja".

Pojašnjavaju da su inkriminaciju kaznenog djela zanemarivanja zdravlja djeteta predložili kako bi se izbjegle nedoumice u tumačenju tog članka Kaznenog zakona.

"U praksi se događa da se kazneni postupci ne pokreću zbog dosljednog tumačenja odredbe čl. 177. u kojem se izričito ne navodi zanemarivanje brige o zdravlju djeteta kao povreda djetetovih prava“, poručuju iz Ureda.

Stava su da je kažnjavanje krajnja mjera, u onim slučajevima kada sve druge mjere motiviranja i informiranja i edukacije roditelja ne daju rezultate, zbog čega je ugroženo zdravlje djeteta.

Ured pravobraniteljice: Pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu

Ured pravobraniteljice za djecu navodi i kako je stav medicinske struke da je cijepljenje najučinkovitija preventivna mjera i jedno od najvećih dostignuća moderne medicine.

"Sve dok postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi da korist od cijepljenja (sprečavanje bolesti, komplikacija i posljedica bolesti te smrti) nadmašuje rizike od cijepljenja (nastanak i posljedice nuspojava), pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima, sukladno Konvenciji o pravima djeteta", smatraju.

Poručuju i da je, sve dok je cijepljenje po ocjeni zdravstvene struke nužno i obavezno, potrebno stvoriti uvjete da se ta zdravstvena mjera provodi.

Dodaju da je na zdravstvenoj struci da roditelje informira o svim prednostima cijepljenja i odgovori na sve dileme koje roditelji izražavaju.

"Svjesni smo da jedan dio roditelja odbija cijepiti dijete zbog nepovjerenja u svrhu cijepljenja pa smatramo da je izuzetno važno uložiti dodatni napor kako bi roditeljima bilo objašnjeno koje su sve prednosti cijepljenja, ali i koji su rizici ukoliko ne cijepe dijete. Roditelje upućujemo na suradnju s liječnicima i na informiranje iz dobro provjerenih izvora", navode.