slučaj zambija

Pravobraniteljica najavila kaznenu prijavu protiv Pernara

13.02.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić najavila je moguću kaznenu prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara zbog prijave zambijskoj policiji u slučaju Hrvata koji su osumnjičeni za trgovanje djecom, među kojima je i transrodna osoba

Ona je u ponedjeljak rekla da prema Zakonu o ravnopravnosti spolova pravobraniteljica može uvijek podignuti kaznenu ili prekršajnu prijavu kada pojedini čin ili ponašanje ima elemente prekršajnog ili kaznog djela.

''U izjavi bivšeg saborskog zastupnika držimo i da ima elemenata i kaznenog i prekršajnog djela. U nekim konzultacijama skloni smo podnijeti prijedlog kaznene prijave vezane za dva kaznena djela – zločin iz mržnje i iznošenje osobnih podataka'', kazala je Ljubičić.

Dodala je i kako je za oba kaznena djela zapriječena kazna zatvora do tri godine te da se čeka na koji će način odgovoriti DORH na njihov prijedlog kaznene prijave.

Naglasila je i da postoji mogućnost prekršajne prijave za uznemiravanje s kaznom od 700 do 4000 eura.

''Pozivanje na procesuiranje hrvatskog građanina u drugoj državi koja ima vrlo restriktivna prava dovodi hrvatskog građanina u nepovoljan položaj gdje mu je zapriječena kazna od 30 godina do doživotnog zatvora smatramo zastrašujućim te taj je čin moguće prepoznati kao kazneno ili prekršajno djelo.''

Pernar već danima na svom facebook profilu piše da je prijavio Hrvate uhićene u Zambiji, a na društvenim mrežama pojavila se i njegova poruka zambijskoj policiji u kojoj joj "dojavljuje" da je jedna od osoba transrodna dodajući da "koliko on zna, takve osobe ne mogu posvojiti djecu iz Konga".

I zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin na konferenciji Zagreb Pride u ponedjeljak se osvrnula na slučaj Ivana Pernara istaknuvši kako se u posljednje vrijeme suočavamo s govorom mržnje, pozivima na huškanje, progon, tužbe i prokazivanje.

''Svi ti pozivi motivirani su nekim elementima mržnje prema drugima i drugačijima'', kazala je Kekin ocijenivši da te pozive upućuju ''obični marginalci i radikali''.