ŠPANJOLSKA 'NI-NI' GENERACIJA

Pravnik tužio roditelje jer su mu ukinuli džeparac

27.04.2011 u 18:08

Bionic
Reading

Mladi pravnik iz Španjolske tužio je svoje roditelje sudu nakon što su mu rekli da će mu ukinuti džeparac ukoliko se ne potrudi pronaći posao. Od suda je zatražio da njegovim roditeljima naloži da mu mjesečno moraju isplaćivati 400 eura džeparca. Na zaprepaštenje 25-godišnjaka, sudac je pak donio odluku da on u roku od 30 dana mora napustiti roditeljski dom te naučiti skrbiti sam o sebi

Sudac iz grada Malaga odlučio je da je 25-godišnji pravnik 'sposoban za rad' te da stoga ne može zahtijevati od svojih roditelja da ga izdržavaju. Ipak, odlukom je odredio da roditelji u sljedeće dvije godine svom sinu, koji ima diplomu, ali nema posao, mjesečno daju po 200 eura kako bi mu pomogli u emancipaciji, a roditelji su na sebe preuzeli i plaćanje mjesečnih rata za sinov automobil, piše britanski Daily Telegraph

'NI-NI' GENERACIJA

U Španjolskoj je sve više pripadnika tzv. 'ni-ni' generaciji, za koju je karakteristično da niti radi niti studira. Prema pisanju britanskog dnevnog lista, stopa nezaposlenosti u Španjolskoj je preko 20 posto, dok je stopa nezaposlenosti mladih najviša u EU i iznosi čak 43 posto, što je dvostruko više od europskog prosjeka. Svoj prvi posao traži jedan od pet Španjolaca mlađih od 30 godina, a gotovo polovina mladih radi s kratkoročnim ugovorima.

Prema odluci koju je donio sudac, 25-godišnji diplomirani pravnik u roku od 30 dana mora napusti roditeljsku kuću te se naučiti skrbiti sam o sebi. Prema mišljenju analitičara, ovakva bi sudska odluka mogla šokirati španjolsku javnost, budući da je u toj zemlji sasvim uobičajeno da djeca ostaju u roditeljskom domu i kada više nisu djeca, dakle do kasnih tridesetih godina.
Iako nesvakidašnji, ovakav slučaj u kojemu već odrasli potomci tuže roditelje zbog džeparca nije jedinstven. Prošlog je ljeta tako student iz mjesta Lugo, u sjeverozapadnoj regiji Galicije, tužio svoje roditelje tražeći da mu džeparac povećaju na 800 eura mjesečno jer mu 600 eura nije bilo dovoljno. Sud je odbio njegov zahtjev.

Sličan se slučaj dogodio i 2007. godine kada je 22-godišnjak iz Seville tužio je svoje roditelje jer su mu odbili povećati džeparac od 150 eura, budući da je otac bio bez posla te je primao 700 eura mjesečne naknade za nezaposlene. Iako je sudac donio odluku protiv tužitelja, naložio je roditeljima da sinu plaćaju troškove sveučilišne školarine te da mu daju 150 eura mjesečno za knjige.