izrodio 12 tisuća pravnika

Pravni fakultet u Splitu obilježio 60 godina

17.12.2021 u 15:17

Bionic
Reading

Splitski Pravni fakultet u petak je obilježio 60 godina postojanja, a svečanoj sjednici nazočili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je čestitao na do sada 12 tisuća diplomiranih pravnika na tome fakultetu.

Dekan splitskog Pravnog fakulteta Ratko Brnabić rekao je kako danas žele odati počast svim profesorima i studentima koji su utkali svoje živote i karijere u taj fakultet.

Istaknuo je kako je taj fakultet uvijek bio baštinik hrvatske kulture, civilizacije i domoljublja, prolazeći kroz brojna turbulentna razdoblja hrvatske povijesti, na kojima je uvijek bio na pravoj strani.

Dekan Brnabić podsjetio je da su stvorili veliki broj diplomiranih pravnika koji su ostvarili velike uspjehe i karijere čime su na ponos i splitskom Pravnom fakultetu i Hrvatskoj.

"Želeći zahvaliti našim starijim profesorima, ali i studentima, danas ćemo im podijeliti nagrade jer su u zadnje vrijeme svojim radom pokazali da su vrhunski, te da će biti naša budućnost. Imamo oko 2100 studenata, a moram reći da interes za studiranjem na našem fakultet postoji iz gotovo cijele Hrvatske i susjedne BiH. Imamo dobru bazu i izvrstan podmladak, a iz toga će nastati veliki broj kvalitetnih pravnika koji će obnašati niz značajnih funkcija i pomoći državi", kazao je dekan Brnabić.

Podsjetio je da na fakultetu imaju više studijskih programa - i to diplomski integrirani studij, upravni studij, specijalistički studij medicinskog i sportskog prava, te doktorski znanstveni studij.

  • +18
Pravni fakultet u Splitu obilježio 60 godina Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Važan dio Pravnog fakulteta svakako je i Pravna klinika, u kojoj studenti, profesori i suci praktičari građanima pružaju uslugu besplatne pravne pomoći.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je na svečanosti da apsolutno treba čestitati na do sada 12 tisuća završenih diplomiranih pravnika i poželjeti im puno uspjeha na tragu znanstvene izvrsnosti i očekivati da budu još bolji i kvalitetniji.

Da se splitski Pravni fakultet pokazao kvalitetnim svojim radom sa studentima ocijenio je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, rekavši kako im je u resoru pravosuđa i uprave bitno da imaju kvalitetan kadar i za pravosudni sustav, ali i za javnu upravu.

Taj fakultet s pokrenutim specijalističkim studijem javne uprave i s doktorskim studijem prednjači u obrazovanju Dalmacije, dodao je.

"Istaknuo bi i Hrvatsko-francuske upravne dane, kao jedan jako dobar projekt suradnje splitskog Sveučilišta i Pravnog fakulteta s pariškim Pravnim fakultetom, gdje smo tijekom 15-tak godina, koliko se održavaju, iznjedrili brojne prijedloge promjena, pogotovo u području upravnog sudovanja. To je jako dobra stvar i dobra podloga za rad i izmjene brojnih propisa iz područja upravnog prava", rekao je ministar Malenica.

Pravni fakultet u Splitu osnovan je 1961. godine, čime je osnažena ideja kreiranja pravnog studija i njegove prakse na mediteranskim prostorima, u Južnoj Hrvatskoj. Započeo je s radom kao visokoškolska ustanova na kojoj se poučavalo pravnu znanost s ciljem obrazovanja budućih odvjetnika, sudaca, javnih službenika, nastavnika na pravnim studijima, kao i svih onih kojima će primjena pravnih propisa biti osnovna djelatnost.

Fakultet prepoznatljiv u promicanju nacionalnog identiteta, od Hrvatsko proljeće do Domovinskog rata

U proteklih 60 godina profesori su generacijama studenata ustrajno prenosili svoje znanje i pravne vještine.

Splitski Pravni fakultet danas izvodi integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, stručni studij i poslijediplomske studije u polju pravnih znanosti. Zahvaljujući vrsnim sveučilišnim nastavnicima i stručnjacima iz prakse, tijekom šest desetljeća fakultet je uspješno završilo više od 12 tisuća diplomiranih pravnika, što predstavlja iznimno vrijedan ljudski, stručni i znanstveni potencijal koji je usmjeren razvoju i primjeni pravne znanosti.

Fakultet je od osnivanja bio prepoznatljiv kao učilište koje štiti nacionalni identitet o čemu svakako svjedoče događanja vezana za Hrvatsko proljeće 1971. godine, kao i ona iz Domovinskog rata 1991. Naši su studenti i profesori dali značajan doprinos stjecanju neovisnosti i samostalnosti hrvatske države kao i njezinom međunarodnopravnom subjektivitetu, istaknuto je na svečanosti. 

U tim su složenim procesima, kao i danas, obavljali su zahtjevne državne, političke i javne funkcije, sudjelovali u izradi mnogih zakonskih tekstova i međunarodnih pravnih izvora, rečeno je.