UKRAJINA VRIJE

Praćkama ispaljuju molotovljeve koktele na policiju

Praćke za molotovljeve koktele
Bionic
Reading

Stanje u Ukrajini se ne smiruje. Tisuće prosvjednika formirale su živi zid oko Veleposlanstva SAD-a u Kijevu. Rusija obećava kako neće intervenirati u Ukrajini, u kojoj je u žestokim sukobima između proeuropskih prosvjednika i snaga reda poginulo pet osoba. Pregovori ukrajinskog predsjednika Janukoviča s vođama oporbe su propali. Predsjedniku je upućen ultimatum da u roku od 24 sata raspiše prijevremene izbore ili će se suočiti s novim, još žešćim prosvjedima

Ni jutro nije donijelo mir na ulice Kijeva i sukobi s policijom se nastavljaju, prosvjednici napadaju molotovljevim koktelima, katapultom, kamenjem, a osmislili su i velie praćke iz kojih ispaljuju molotovljeve koktele.

'Ne mislimo da imamo pravo intervenirati u unutarnje poslove Ukrajine na bilo koji način. Potpuno nam je neprihvatljivo miješanje u unutarnje stvari' druge zemlje, kazao je Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom na stranici popularnog dnevnika Komsomolskaja Pravda.


Rusija je 'uvjerena' da ukrajinske vlasti 'znaju što treba raditi te da će pronaći najbolje rješenje kako bi stvari vratile u normalu i uspostavile mir', kazao je Peskov, izrazivši žaljenje zbog 'stranog uplitanja' u krizu u Ukrajini, posve 'očitog', po njemu.

'Ne možemo razumjeti veleposlanike stranih zemalja koji rade u Kijevu i govore što trebaju učiniti ukrajinske vlasti te odakle moraju povući postrojbe i policiju', kazao je on, ne iznoseći više detalja.

'Rusija i Ukrajina su dvije bratske zemlje i teško nam je kad vidimo što se događa u Kijevu', poprištu žestokih sukoba od nedjelje, rekao je on.

Pet oporbenih aktivista je izgubilo život dok ih je tristo ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu u srijedu, a prosvjedi su trajali i u noći na četvrtak. Prosvjednici su od zapaljenih automobilskih guma postavili nove barikade te gađali policajce petardama.

Europska unija odmah je reagirala upozoravajući da će 'razmotriti moguće akcije i posljedice' tih događanja na svoje odnose s Ukrajinom dok je Washington najavio prve sankcije.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič primio je u srijedu trojicu oporbenih čelnika u okviru nastojanja da se zaustave ulični sukobi, ali je susret završio bez dogovora.

Naime ukrajinske vođe opozicije dale su ultimatum predsjedniku Viktoru Janukoviču. Među njima je i boksač Vitalij Kličko koji je rekao da će voditi prosvjednike u još žešće prosvjede ako vlada ne raspiše nove izbore.

'Gospodine Janukoviču, imate mogućnost riješiti problem', poručio je Kličko pred 40.000 ljudi na kijevskom glavnom trgu. Dodao je kako će prijevremeni izbori spriječiti krvoproliće.

Premijer Mikola Azarov rekao je kako je moguć kompromis, ali oporba bi trebala izbjegavati ultimatume.