milijarder Michael Steinhardt

Poznati newyorški filantrop optužen za napastovanje zbog neprimjerenih komentara

21.03.2019 u 18:11

Bionic
Reading

Newyorški milijarder i filantrop Michael Steinhardt, slavan u Sjedinjenim Državama, optužen je da je godinama napastovao više žena koje su radile za organizacije što su ovisile o njegovoj financijskoj potpori, pišu u četvrtak The New York Times i portal ProPublica

Michael Steinhardt (78) koji je imovinu stekao zahvaljujući špekulativnom fondu koji je osnovao krajem 1960-ih, poznat je kao financijaš velikih newyorških ustanova poput Newyorškog sveučilišta (NYU) i muzeja Metropolitana, koji ima dvoranu nazvanu imenom tog velikog sakupljača starina.

Steinhardt, čije bogatstvo časopis Forbes procjenjuje na 1,1 milijardu dolara, suosnovao je i pomogao u osnivanju židovskih organizacija i škola kao što su Birthright Israel koji svake godine mlade američke Židove šalje besplatno u Izrael i Hillel International, udruga za pomoć studentima.

Po iskazima šest žena koje su prikupili The New York Times i ProPublica, Steinhardt im je više puta predlagao spolne odnose i često je komentirao njihov izgled i spolni život.

Premda su sve - pa i potpredsjednica Hillel Internationala, Sheila Katz - rekle da ih nije prisiljavao na spolni odnos niti je nasrtao na njih, istaknule su da su morale trpjeti njegove komentare ne protiveći se 'iz straha da će pritužbe štetiti njihovoj organizaciji i njihovoj karijeri', piše list.

Steinhardt je u pisanom odgovoru The New York Timesu priznao da 'odavno' običava iznositi provokativne komentare, ali 'uvijek radi šale'.

'Razumijem zbog čega su bili neumjesni (komentari), žao mi je', dodao je, niječući preko svog glasnogovornika većinu događaja koje je opisalo šest žena.

G. 2012. i 2013. dvije tužbe zbog napastovanja podnesene su protiv newyorške umjetničke galerije koje je Steinhardt bio važan klijent.

Obje tužbe su se završile prijateljskom nagodbom, piše New York Times.