neće biti ministar kulture

Poznati glumac tvrdi da ga u BiH pokušavaju degradirati i ugroziti mu karijeru

09.03.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović u ponedjeljak je ustvrdio kako je žrtva organizirane političke harange čiji je cilj degradacija njegove "svjetski prepoznate umjetničke karijere".

Hadžihafizbegović se pisanom izjavom dostavljenom medijima po prvi put očitovao o aferi koja ga je stajala mjesta ministra kulture u vladi Sarajevske županije. Ona je izbila nakon što je objavljena snimka razgovora u kojemu donedavno svemoćni šef kardovske komisije Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić navodi kako će preko "glumca", kada on postane ministar, srediti posao supruzi jednog od članova SDA, bude li on svojim glasom podupro Sarajlićevog favorita za predsjednika sarajevskog županijskog odbora stranke.

Sarajlić je, nakon što je snimka objavljena, bio prisiljen podnijeti ostavku na sve dužnosti u SDA, a za Hadžihafizbegovića je kompromitirajući bio onaj dio snimke u kojemu taj visoki stranački dužnosnik bez zazora kaže kako mu je on "dužan" pa je zbog toga jednostavno srediti zapošljavanje jedne osobe u kulturi.

Iz SDA, koja je Hadžihafizbegovića kanila postaviti za ministra, nakon toga je priopćeno kako je on odustao od tog mjesta.

Hadžihafizbegović sada kaže kako on nikada nije bio dio nikakve afere te da s tim nema nikakve veze sugerirajući kako iza svega stoje "službe".

"Sve ovo što se meni zbivalo dobro je pripremljen i smišljen projekt koji je za cilj imao... degradaciju mene i moje svjetski prepoznate umjetničke karijere, kao i moje degradiranje, kako u društvenom tako i u političkom kontekstu. Službe su to uvijek znale dobro raditi", napisao je Hadžihafizbegović.

Sve koji su ga povezali s aferom prisluškivanja i namještanja poslova kroz stranačke kadrovske kombinatorike nazvao je "hijenama" poručivši im kako su udarili na tvrd orah kojega će teško razbiti.

Kazao je i kako ga nikakve spletke i unutarstranački obračuni neće spriječiti da nastaviti uspješno voditi sarajevski Kamerni teatar 55, čiji je ravnatelj.

Hadžihafizbegović je zaključio kako će sve imati epilog na sudu, ustvrdivši da se uslijed ove afere našao u središtu "medijske harange" koja je naštetila njegovom statusu umjetnika, kako u BiH tako i u regiji.