BALDASAR IDE U BEOGRAD

'Pozivam turiste iz Srbije na ljetovanje u Split'

09.01.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar uskoro će u posjet Beogradu, u kojemu će uoči turističke sezone pozvati turiste iz Srbije na Jadran. Tvrdi da je putovanje ionako planirano otprije, a sada će na njega otići s posebnim zadovoljstvom jer će pokazati da su svi gosti dobrodošli u njegovu gradu

Povod je, naravno, incident koji se zbio na pravoslavni Badnjak, kada je jednoj obitelji s automobila skinuta registarska pločica s beogradskim oznakama te je na haubi urezano slovo 'U'. Baldasar se službeno ispričao zbog incidenta koji je dobio veliku medijsku pažnju, ali ne pristaje na to da se zbog toga cijeli grad označava 'slučajem' i da se tvrdi kako je 'pun ljudoždera, srboždera, šovinista i nacionalista'.

'Nažalost, imali smo i prije sličnih pojedinačnih incidenata, ali oni ni slučajno ne odražavaju klimu ili razmišljanje građana Splita. To je tako, u velikim gradovima i poznatim turističkim središtima problemi su mogući - pogledajte što se sve može dogoditi u Veneciji, Rimu ili Napulju, ali zbog toga ne treba ispaštati cijeli grad', kazao je.

Otkrio je da je prošle godine ispred njegove kuće također oštećen automobil sa srpskim oznakama, ali jednako tako se sjeća i da su - kada je radio kao vodič - u Napulju njegovi turisti opljačkani dva puta, a pred očima im se zbio i mafijaški obračun. Split je, kaže, definitivno jedan od najsigurnijih gradova u Europi.

Novinari su ga svejedno tražili da se dodatno izjasni o incidentu sa srpskim automobilom, pa je bio još jasniji: 'To su huligani i budale, što više da vam kažem? Neka policija odradi svoj posao', kazao je Baldasar.

Split se, dodaje, uz pomoć komunalnog redarstva bori i protiv neprimjerenih grafita i svastika koje se povremeno pojavljuju u središtu grada, a mora se primijetiti da su u odnosu na Kerumovo doba akcije zbilja ažurnije i redovitije.

Baldasaru je zasmetalo i beskrajno prozivanje zbog zabrane nastupa makedonskog Gipsy Mambo Kočani benda na Rivi - ne zato što on osobno nije spreman polemizirati, nego zato što se u rasprave redovito uvlači cijeli grad, i to mahom od zagrebačkih medija. Ponovno je objasnio da se dva dana prije nastupa orkestra makedonskih Roma na Rivi već dogodio improvizirani koncert romskih svirača iz Vranja u Srbiji koji čak nisu imali radnu dozvolu.

'To smo tolerirali, ali nismo odobrili izmjene programa Božićnog sajma koji je već puno prije dogovoren', objasnio je Baldasar i još jednom pojasnio da je najavljeni makedonski sastav tek jedna od nekoliko desetaka verzija svjetski poznatog brenda Kočani.

'Možda sam bio malo pretjerao u ocjenama, ali nisam baš siguran ni da sam bio potpuno u krivu', kazao je, očito aludirajući na vlastitu ocjenu da je spriječio 'palanački vašar na Rivi'.

'Sad me napadaju sa svih strana, i lijevi i desni', više nemam pojma ni tko me sve proziva', izjadao se splitski gradonačelnik.