gasili ga 7 sati

Požar uništio kultnu zgradu u Manili: Vatra progutala vrijedne poštanske marke

22.05.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Veliki požar uništio je povijesnu zgradu pošte u filipinskoj prijestolnici Manili, priopćile su vlasti u ponedjeljak.

Više od 80 vatrogasnih vozila poslano je na mjesto požara koji je izbio kasno u nedjelju, priopćio je filipinski Ured za zaštitu od požara.

Gusti crni dim dizao se stotinama metara visoko, dok je plamen harao središnjom poštom u Manili. Vatrogascima je trebalo više od 7 sati da stave požar pod kontrolu.

"Cijela zgrada je izgorjela, od podruma do petog kata", rekao je Luis Carlos, filipinski glavni upravitelj pošte za radio DZBB.

Uzrok požara se istražuje, dodao je. Glavni upravitelj pošte i glavni izvršni direktor filipinske poštanske korporacije Luis Carlos rekao je da se požar brzo proširio jer kultna zgrada nije bila opremljena prskalicama.

  • +4
Požar u Manili Izvor: EPA / Autor: FRANCIS R. MALASIG

"Cijela biblioteka poštanskih marki je izgorjela", uključujući nacionalnu zbirku prigodnih i antičkih poštanskih marki, rekao je Carlos.

Dodao je da je cijela struktura važna jer se radi o baštini te je najavio sanaciju i obnovu zgrade. 

Izgrađena 1926. godine, zgrada pošte nekoć smatrala "najveličanstvenijom zgradom" u Manili, navodi se na njezinoj web stranici.

Uništena je tijekom Drugog svjetskog rata, kada su američke snage ponovno zauzele glavni grad nakon okupacijskih japanskih snaga, prije nego što je ponovno izgrađena 1946. godine.