SREĆA U NESREĆI

Požar na Biokovu nakon dva tjedna lokaliziran, divljač nije stradala

05.09.2017 u 18:18

Bionic
Reading

Požar koji je 20. kolovoza izbio na biokovskom vrhu Šibenik na visini od 1450 metara nakon dva tjedna lokaliziran je uslijed kiše koja je u Makarskoj padala tijekom proteklog vikenda, ali još ni je u potpunosti ugašen

U požaru je, doznaje Makraska kronika, od Dražena Glavine, županijskog vatrogasnog zapovjednika, izgorjelo oko 860 hektara trave i niskog raslinja i manji dio borove šume, a do prošlog petka se širio podzemno i nadzemno zbog gustih naslaga trave i borovih iglica pa je ta ko zahvatio predio od vrha Sv. Ilija do Osičina, Motike, vrha Šibenik, Borovca i Štropca.

  • +14
Požar na Biokovu Izvor: tportal.hr / Autor: Darko Brkulj

Nažalost, izgorio je i dio šume jele sa sjeverne strane Biokova prema Zagvozdu i šume crnog bora prema vrhu Šibenik i Borovac.

Požar je znatno naštetio divljači koja je morala bježati sa svojih dugogodišnjih staništa.

Osim toga, životinje su se uznemirile uslijed naleta helikoptera i kanadera zbog čega su se razbježale s obje strane Biokova koje nisu opožarene.

Međutim, kako tvrdi ravnatelj Parka prirode Biokovo Velimir Vidak Buljan,na opožarenom području za sada nije pronađena nijedna lešina životinje,dok je u lipanjskom požaru u Podgora selu i Tučepima stradala sitna divljač kao što su fazani i zečevi koji se nisu uspjeli snaći i pobjeći od vatrene buktinje.

'Prema našim saznanjima i onome što smo dosada vidjeli na terenu, na požarištu na Biokovu nije stradala nijedna životinja već su pobjegle sa svojih staništa na koja bi se trebala vratiti čim se malo obnove.

Dva čopora vukova ionako su lutala u krugu od 150 kilometara,dok su divokoze i mufloni pobjegli najvjerojatnije prema liticama Vošca, a lisice i zečevi sa strane koja nije zahvaćena požarom', kazao je Vidak Buljan.