protiv preoblikovanja

Povučen prijedlog Neovisnih za Hrvatsku o Dinamu, pred Skupštinom 40-ak Dinamovih navijača

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2018 16:36
  • Objavljeno 30.05.2018 u 16:36
Prosvjed Bed Blue Boysa pred zagrebačkom Skupštinom

Prosvjed Bed Blue Boysa pred zagrebačkom Skupštinom

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku povukao je u četvrtak s dnevnog reda sjednice prijedlog zaključka kojim se protive preoblikovanju sportske udruge Građanski nogometni klub 'Dinamo' u sportsko dioničko društvo prije no što se u udruzi provedu potpuno transparentni izbori, a dok se se raspravljalo o toj točki, pred Skupštinom se okupilo oko 40 navijača tog kluba

"Kako je Povjerenstvo za profesionalne športske klubove Središnjeg državnog ureda za šport donijelo odluku kojom je u međuvremenu zaustavilo privatno preoblikovanje Dinama, u ime predlagatelja povući ćemo ovu točku dnevnog reda i staviti je na iduću skupštinsku sjednicu i na njoj ćemo tražiti od svih zastupnika da budu za", kazao je u ime Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku Krešimir Kartelo.

Dok su zastupnici raspravljali o toj točki dnevnog reda, pred Gradskom skupštinom okupilo se 40-ak navijača Dinama pjevajući navijačke pjesme te uzvikujući "Hoćemo izbore" i "Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje".

Klub zastupnika NHR u obrazloženju povučenog zaključka upozorava na netransparentnost izbornih postupaka u športskoj udruzi GNK Dinamo i smatra da se ne može sa sigurnošću utvrditi da postupak koji uprava Dinama želi provesti ima legitimaciju Dinamova članstva.

Podsjećaju da je Građanski nogometni klub Dinamo u prosincu 2017. predao, ne prvi put, Povjerenstvu za profesionalne športske klubove Središnjeg državnog ureda za šport elaborat o preoblikovanju kluba, ali je početkom veljače 2018. Povjerenstvo taj elaborat odbilo, odnosno vratilo na doradu zbog neusklađenosti sa Zakonom o sportu.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

"Dinamov navijački puk te napose članstvo Dinama okupljeno u udrugu Dinamovih članova "Dinamo – to smo mi" isticalo je u javnosti čitav niz neusklađenosti GNK Dinama s pozitivnim propisima (poput nejasnog modela izbora u klubu na koji je upozorila i športska inspekcija ili činjenica da GNK Dinamo potpuno netransparentno upravlja registrom članova, odnosno da čak nema niti osobne identifikacijske brojeve svojih članova) te upozoravalo na neodgovorena pitanja koja predstavljaju ozbiljnu prepreku u raščlanjivanju stvarnog financijskog stanja u klubu, a koje je nužno kako bi se uspjele upoznati sve okolnosti u postupku preoblikovanja Dinama iz udruge u š.d.d.", navodi se u obrazloženju.

Podsjećaju, između ostalog, da Zakon o sportu nalaže da Grad Zagreb ima mogućnost stjecanja eventualnih tražbina Republike Hrvatske prema posebnom ugovoru o prijenosu, da Zagreb ima mogućnost uloga u temeljni kapital športskog dioničkog društva u utvrđenom iznosu vrijednosti prava na korištenje športske građevine, u ovom slučaju maksimirskog stadiona te da se se Gradu Zagrebu u prvom od minimalno četiri kruga upućuje poziv na upis i uplatu dionica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!