ZABORAVLJENA ZVIJEZDA 90-IH

Povratak Papagena: Deložiran iz cro-dancea, a sad pjeva za Živi zid

05.11.2015 u 12:34

Bionic
Reading

Najneobičnija pojava predizborne kampanje na zagrebačkim ulicama svakako je Rover boje trule višnje koji već danima vozi gradom i emitira stranačku himnu Živog zida. Vlasnik vozila i autor pjesme bivši je operni pjevač, poznatiji kao lik s cro-dance scene 90-ih, Neven Paleček Papageno. U razgovoru za tportal prisjeća se zašto je deložiran iz cro-dancea te otkriva što ga je motiviralo da se uključi u aktualnu kampanju na strani pokreta koji predvodi Ivan Vilibor Sinčić

Nakon dugogodišnjeg izbivanja Papageno se pojavio u medijima sredinom 2013. Iako su tada neke druge cro-dance zvijezde, poput Nikite i Simplicije, na sva zvona najavljivale povratak na scenu, razlozi Papagenovog povratka u medije nisu bili glazbene prirode. Mediji su naime izvještavali kako aktivisti Živog zida brane Papagena od pokušaja policijske deložacije iz njegova stana na Šalati, od čega ga ipak nisu uspjeli spasiti.

'Deložiran sam iz vlastitog stana koji mi je nacionalizirala Jugoslavija 60-ih godina. Kad su umrli originalni stanari, mi smo ušli u posjed. Tražili smo taj stan svim redovnim putovima, ali ova udbaška država ga je dala stanarima da ga protupravno otkupe. Oni su potomci bivšeg potpukovnika JNA, visokopozicioniranog čovjeka u udbaškoj hobotnici. U roku od četiri mjeseca izbacili su nas iz stana, a privremena mjera je donesena isti dan kad je zatražena na sudu. Na sudu smo dokazali barem 10 nepravilnosti, no nijedan sudac to ne može presuditi jer bi odmah dobio otkaz. To je hunta, a ja sam žrtva te hunte', ogorčeno se prisjeća Papageno.


Papagenov prvi hit - duet s Nikitom

Je li taj događaj bio okidač da se politički aktivirate na strani Živog zida?

'Ljudi misle da je to nekakav moment, ali to uopće nije razlog. Prepoznao sam da je Živi zid jedina stvarna opcija koja nas može izvući iz ropstva. Pod brutalnom smo okupacijom globalnih korporacija i banaka, ali je kod nas to puno gore provedeno kroz veleizdajničku plaćeničku vladu, a ona je njihov podanik i još sebe jako dobro namiruje. Hrvatska je zadnji bastion komunizma u Europi - ista udbaška ekipa vlada Hrvatskom od njena nastanka i dovela nas je u ovu situaciju. Koliko narod mora biti glup da puši takve stvari? Dakle u Živi zid sam se uključio iz iskrenog revolta', kaže.


Devedesetih je Papageno, opet u duetu s Nikitom, zazivao cappuccino u Kninu

Zašto ste nestali sa scene i je li himna Živog zida najava ponovnog pokretanja karijere?

'Moja karijera je vezana za ovu priču i nisam ju nikada ni prekidao, još od onog malog uzleta 1994-95, kad sam nakratko bio režimski čovjek. Tada je Tuđman rekao Škugoru da potakne cro-dance scenu jer ne možemo nastupati u hotelima, tamo su izbjeglice, ne možemo u kafanama, jer tamo su bombe... Imao sam tih nekoliko hitova i našao sam se na onim čuvenim CD-ima 'Cro top dance'. Kad više nisam bio po volji moćnicima, ispao sam s te scene. Ovu pjesmu sam sam napisao, snimio i producirao te ju samoinicijativno stavio u svoj auto, koji sam svojedobno kupio u Engleskoj za 512 funti', ponosno dodaje Papageno.

Nakon što ste se prisjetili nekoliko bisera iz Papagenove prošlosti, poslušajte i kako zvuči njegova himna za Živi zid.