MESIĆ ZA DANAS:

Povlačenje tužbi izjednačilo bi ratne uloge Hrvatske i Srbije'

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 11.01.2012 08:35
  • Objavljeno 10.01.2012 u 22:18
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Novotny / CROPIX

'Povući danas usporedo obje tužbe opasno bi nas približilo izjednačavanju uloge tadašnje Srbije, odnosno SR Jugoslavije, i Hrvatske u ratu, a to je apsolutno neprihvatljivo', rekao je u intervjuu beogradskom Danasu bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, odgovarajući na pitanje koliko je realno da Hrvatska i Srbija povuku međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. On drži da je trebalo imati više 'pameti i političke dalekovidnosti kada se tužba pripremala'

'Ja sam tada bio za to da se ispitaju sve mogućnosti kako ostvariti ono što smo željeli, a da izbjegnemo podizanje tužbe i, naravno, srpsku protutužbu koja je bila izvjesna. Nažalost, tadašnja vlada nije imala sluha za takvo stanovište', kaže Mesić dodajući da ima rezerve prema mišljenju da prije povlačenja tužbi valja ispuniti neke uvjete.

'Držim da prije svega moramo osigurati da se ni u jednom trenutku ne ispusti iz vida ono što se zaista dogodilo, da se ne zaboravi tko je koga napao, da se ne zaboravi da Slobodan Milošević nije prihvaćao ni federaciju ni konfederaciju, da je njegova politika bila mijenjanje granica ratom i, što je najvažnije, da je ta politika uključivala i ratni zločin i genocid. Potom, morali bismo u međudržavnim pregovorima utvrditi načine rješavanja pitanja koja su otvorena tužbom. Navodim samo kao primjer razjašnjavanje sudbine nestalih, pri čemu ne zaboravljam da nestalih ima i na srpskoj strani, kao i pitanje ratne štete. No, u današnjim prilikama doista mislim, kada su obje tužbe već pred Sudom, da bi bilo najoportunije prepustiti da stvari idu svojim tijekom. Neka Sud odluči i onda ni nama ni srpskoj strani nema druge nego to prihvatiti. Svako dogovorno rješenje, ponavljam, u današnjim uvjetima, nužno bi izazivalo nezadovoljstvo na drugoj strani', rekao je Mesić, no nije želio komentirati najave nove hrvatske, a i srpske vlasti da je mogućnost povlačenja tužbi vrlo realna.

'Napetosti u regiji i danas su već znatno smanjene. Radio sam na tome, a imao sam, naravno, i partnere za takvu politiku na drugoj strani, punih deset godina. Druga je stvar što određeni krugovi svako malo iz dnevnopolitičkih razloga ponovno podižu tenzije. Protiv toga se treba boriti. I protiv još nečega: protiv zaboravljanja i prešućivanja onoga što se dogodilo. Cijelo jedno desetljeće uporno sam ponavljao da je osnovni uvjet za stabiliziranje regije i normaliziranje prilika u njoj suočavanje s istinom o prošlosti. To je ono što nam treba i tu, mislim, ima još dosta posla, pogotovo na srpskoj strani jer Srbija nije doživjela katarzu kakvu je Hrvatska doživjela godine 2000. i u godinama što su slijedile. Što se nacionalnih ekstremista tiče, svjestan sam toga da oni postoje na obje strane i mislim da bi i zbog njih bilo najbolje pustiti postupak pred Sudom da se odvija svojim tijekom', rekao je Mesić odgovarajući na pitanje hoće li se smanjiti napetosti u regiji povlačenjem tužbi i kako će reagirati na to nacionalni ekstremisti obje strane.

Dodao je dobro poznato 'što se u ratovima na tlu bivše Jugoslavije događalo i, bez obzira na to kakve je presude do sada donosio Haški sud i na koje se činjenice oslanjao, mislim da nitko pametan neće poreći, navodim najeklatantniji primjer, da je u Srebrenici počinjen genocid'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi