RASPRAVA U OTVORENOM

Povjesničari složni: Za dom spremni je ustaški pozdrav

06.09.2017 u 22:14

Bionic
Reading

Za dom spremni ustaški je pozdrav koji je nastao za Nezavisne države Hrvatske (NDH). Oko toga su se u Otvorenom na HRT-u složila tri povjesničara; Tvrtko Jakovina, Ante Nazor i Zlatko Hasanbegović demantiravši na taj način predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je prije par dana navela kako je riječ o starom hrvatskom pozdravu kompromitiranom za ustaškog režima

Što s pločom HOS-a u Jasenovcu na kojoj se nalazi i natpis 'Za dom spremni' povjesničari se nisu uspjeli dogovoriti, ali su se dogovorili da je riječ o pozdravu nastalom za NDH.

'Za dom spremni je pozdrav koji je nastao za vrijeme ustaškog pokreta i to je činjenica. Međutim, kada govorimo o ploči u Jasenovcu ona je povezana s razdobljem Domovinskog rata. Činjenica je da su oni koji su radili amblem HOS na umu imali NDH i ustaški pokret, ali većina mladića koja se borila pod njim to nije imala na umu. Smatram da je dogovor oko ploče moguć, ali najgore bi bilo da se pozdrav s njega briše', kazao je Nazor.

  • +5
Ploča HOS-a u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Naveo je da unatoč natpisu na amblemu HOS nije bio  fašistička jedinica te da nije djelovao izdvojeno i samostalno.

'Postoji kontekst Jasenovca, ali postoji i kontekst stvaranja hrvatskih jedinica', istaknuo je Nazor.

Jakovina je pak dodao da je predsjednica lagala kada je rekla da je riječ o starom hrvatskom pozdravu.

'Predsjednica je slagala ili nije znala ili su joj oni koji su joj tekst napisali krivo. Lagao je i Ivan Čehok i govorio nešto što ne zna. Ploča je stavljena u Jasenovcu na zgradu u kojoj je bio ustaški zapovjedni stožer. Zna se što se 10. travnja 1995. godine događalo u Splitu i što se izvikivalo. Pitajte o tome Matu Skeju i pogledajte na You Tubeu. U Jasenovcu je stradalo 98 tisuća ljudi. Ta ploča opterećuje Hrvatsku. Zašto je premijer neodlučan to je druga stvar', kazao je Jakovina.

Hasanbegović je također istaknuo kako nema sumnje da je ZDS dio baštine ustaškog pokreta i da se u tom obliku ne pojavljuje prije.

'Mi poznajemo ZDS kao ustaški pozdrav, međutim riječ je i o znamenju hrvatskih ratnih postrojbi i prema našem sudu o tome može li se to isticati na pločama - nema rasprave. Ulazimo u političko licemjerje jer ploča ne može biti u Jasenovcu, ali može negdje drugdje. To je besmisleno. Ne može Jasenovac biti jedini kontekst', kazao je Hasanbegović.

Mate Skejo u Splitu 10.4. 1995.

Smatra da je Jasenovac bio mjesto instrumentalizacije, da Jakovina proizvoljno barata ciframa te da se zalaže za nasstavak povijesnih istraživanja kojima bi se utvrdila cjelovita istina o logoru.

Jakovina je rekao da se nikada u nijednoj emisiji nije govorilo o uništavanju partizanskih spomenika.

'Trg maršala Tita je maknut, ali ustaška ploča s ustaškim sloganom nije', rekao je Jakovina dodavši da je prvi predsjednik Franjo Tuđman maknuo šefove HOS-a kako bi te postrojbe bile inkorporirane u Hrvatsku vojsku.

Odgovarajući Jakovini Hasanbegović je naveo da je upravo Tuđman odlikovao Matu Skeju, ratnog zapovjednika HOS-a.

'HOS-ova ploča treba ostati s tim simbolom jer je isključivo dio baštine koja je nastala nakon 1990. godine', smatra Hasanbegović.

Mate Uzinić, dubrovački biskup, kazao je da mi u Hrvatskoj još nismo završili Drugi svjetski rat te da nas to koči. Podržao je rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bismo otkrili pravu povijest.