povjerenstvo za sukob interesa

Martina Dalić dobila po džepu zbog suprugovog bonusa, predsjednica se izvukla, Zdravko Marić - djelomično

11.01.2018 u 09:52

Bionic
Reading

Točno u 10 sati trebala bi započeti jedna od posljednjih sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na kojoj će to petočlano tijelo, odlučivati u slučajevima predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ali i ministra financija Zdravka Marića

12:00 U slučaju Martine Dalić povjerenstvo je utvrdilo nesrazmjer imovine i kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i zbog toga joj izreklo kaznu od 6 tisuća kuna.

Jakovina je isto povrijedio zakon no sankcija se ne može izreći jer Jakovina više ne prima nakandu nakon završetka dužnosti.

Goran Bradić je, zaključilo je povjerenstvo, zloupotrijebio posebna prava davši suglasnost za kredit Boži Petrovu i odredilo mu kaznu od 5 tisuća kuna.

Protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, odlučilo je Povjerenstvo, neće se pokrenuti postupak.

Što se pak tiče Zdravka Marića Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da se zbog donošenja zakona i provođenja porezne reforme postupak neće pokrenuti. No pokrenut će se postupak zbog povrede načela djelovanja i to zbog toga što je aktivno sudjelovao u rješavanju krize u Agrokoru na sastancima s Todorićem. 'Propustio je čuvati vlastiti integritet i vjerodostojnost', kazala je Orešković, dodavši da je Mariću sada dano 15 dana za očitovanje.

11:33 Predloženo je i da se protiv Borisa Lalovca, koji je prijavljen zbog mobitela, ne pokrene postupak.

11:17 Marić je, podsjetila je Orešković, zajedno s Plenkovićem, drugim ministrima i Božom Petrovom 26. veljače 2017. sudjelovao na sastanku s Todorićem. 'Iz iskaza Petrova proizlazi mogućnost da je Marić aktivno sudjelovao u rješenju krize u Agrokoru, navodeći na tom sastanku neka rješenja za likvidnost i to putem kreditiranja HBOR-a', kazala je Orešković.

Marić se i 3. ožujka prošle godine nasamo našao s Todorićem i to na uputu predsjednika Vlade. Time se, smatra Orešković, izložio sumnji.

Orešković je predložila da se protiv Marića u jednom dijelu ne pokrene postupak za utvrđivanje sukoba interesa. 'Teško će biti dokazati da se sve izmjene zakona zbog čega je prijavaljen rađene isključivo zobg Agrokor', kazala je.

Predložila je da se zaključi da je Marić izuzimanjem iz rasprave i odlučivanja  o dodjeli kredita kao predsjednik NO HBOR-a pravilno upravljao situacijom. No predložila je i da povjerenstvo zaključi da je Marić povredio načela djelovanja i to zbog sudjelovanja u rješavanju krize u Agrokoru na dva sastanka na kojima je bio i Todorić.

  • +4
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

10:47 Orešković je bila izvjestiteljica i u slučaju Zdravka Marića, koji je u nekoliko navrata prijavljen zbog sukoba interesa u slučaju Agrokor. Marić je, dodala je, u svom očitovanju naveo da je od 2012. do siječnja 2016. bio u Agrokoru. Na posebni zahtjev Povjerenstva dostavio je očitovanje kako s Agrokorom nije sklopio ugovor kojim se određuje pravo povratka na rad nakon prestanka obnašanja dužnosti ministra financija. 'Ne može se smatrati da ostvarivanjem neke eventualne koristi za Agrokor dužnosnik posredno ostvaruje i svoj privatni interes. Smatram da je prestankom radnog odnosa prestala i izravna interesna povezanost', rekla je Orešković, dodajući da to ne isključuje mogući utjecaj na nepristranost.

Orešković je kazala da je Marić dobro postupio kada se izuzeo iz odlučivanja o kreditima koje je HBOR dodjeljivao društvima iz koncerna Agrokor.

10:32 Izvjestiteljica u slučaju Kolinde Grabar-Kitarović bila je Branka Lukačević Gregić koja je podsjetila da je predsjednica anonimno prijavljena zbog doktorskog studija. 'Svatko ima pravo na studiranje pa i predsjednica, no povjerenstvo se bavilo time je li kršeno načelo jednakosti i je li došlo do neprimjerenog dara', kazala je.

Izvjestiteljica je kazala kako je Povjerenstvo u nekoliko navrata tražilo podatke od Fakulteta političkih znanosti i da su nakon tri požurnice dobili podatke. 'Uredno je uplaćivala sve školarine, jednu ratu od 10 tisuća preko svog računa, a za četiri rate smo utvrđivali o čijem se računu radi, i utvrdili da se radi o gotovinskim uplatama preko Hrvatske pošte', poručila je izvjestiteljica. Što se tiče pohađanja nastave, mora se biti na 80 posto nastave, a Fakultet političkih znanosti, pojasnila je izvjestiteljica, kazao je da je bila na 80 posto nastave, no da profesori nisu dužni držati evidenciju o pohađanju nastave.

Predložila je da se protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne pokrene postupak, a odluku će povjerenstvo donijeti na zatvorenom dijelu sjednice.

10:26 U slučaju direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Gorana Bradića izvjestitelj je bio Davorin Ivanjek. Bradić je tema dnevnog reda zbog povezanog odnosa s bivšim potpredsjednikom Vlade i šefom Mosta Božom Petrovom kojemu je izdao uvjetnu suglasnost na zahtjev za kredit iz Programa poticane stanogradnje (POS) za gradnju obiteljske kuće. Predložilo je da Povjerenstvo donese odluku da je došlo do povrede zakona i da se Bradić kazni s 5 tisuća kuna.

10:14 Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković bila je izvjestiteljica u slučaju Tihomira Jakovine. On je prije isteka roka od 12 mjeseci od odlaska s ministarskog mjesta postao predsjednik Uprave trgovačkog društva Aspira. Orešković smatra da je Jakovina povrijedio zakon te je predložila da povjerenstvo donese takvu odluku. Predložila je da se sankcijane izriče (nemaju ovlasti jer je prošlo 12 mjeseci od obnašanja dužnosti), ali da se DORH-u šalje prijava i da se  utvrdi eventualna prekršajna odgovornost.

10:06 Izvjestiteljica u slučaju Martine Dalić, Branka Lukačević Gregić podsjetila je da su u imovinskoj kartici potpredsjednice Vlade već ranije ustvrdili nesrazmjer imovine, odnosno da Dalić nije prijavila bonus svog supruga. Predložila je da Povjerenstvo utvrdi da je prekršen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a povjerenstvo će odluku donijeti kasnije. Predložena je sankcija od 6.000 kuna, a o tome će se glasati na zatvorenom dijelu sjednice.

Povjerenstvo je donijelo odluku u slučaju Martine Dalić, prijavljene jer u imovinskoj kartici nije prijavila bonus od 168 tisuća kuna koji je dobio njen suprug, inače zaposlen u Ini. Postupak protiv Dalić Povjerenstvo je pokrenulo u rujnu prošle godine, a ona je tada kazala kako nije bila sigurna treba li suprugov bonus prijaviti u kartici s obzirom na to da su njegova primanja poslovna tajna.

Povjerenstvo je donijelo odluku u slučaju bivšeg SDP-ovca Tihomira Jakovine, koji je prije isteka roka od 12 mjeseci od odlaska s ministarskog mjesta postao predsjednik Uprave trgovačkog društva Aspira.

U slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović radi se o slučaju doktorskog studija te je Povjerenstvo ispitivalo pohađa li predsjednica predavanja, polaže li ispite i ispunjava li sve obveze pod jednakim uvjetima kao i ostali studenti ili na Fakultetu političkih znanosti ima privilegiran položaj.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić prijavljen je zbog bivšeg posla u Agrokoru. Povjerenstvo će odlučiti hoće li utvrđivati je li Marić, kao bivši zaposlenik tog koncerna, bio u sukobu interesa kada su Ministarstvo, ali i Vlada odlučivali o Agrokoru.