rastuća ekonomska nesigurnost

Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu u vremenu Covid-19 krize

23.06.2021 u 16:52

Bionic
Reading

Trgovina djecom na području Zapadnog Balkana povećala se u vrijeme krize covida-19, a u suzbijanju ove pojave nisu pomogla nova zakonska rješenja niti praktično poduzete mjere, upozoreno je u srijedu na konferenciji koju su zajednički organizirali EU i Vijeće Europe

"Pandemija covid-19 učinila je djecu još osjetljivijom u trgovini ljudima, zbog rastuće ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti i ograničenja kretanja", navedeno je prvog dana dvodnevne regionalne konferencije 'Zajedničko djelovanje u susret krizi: Zaštita djece od trgovine i eksploatacije na zapadnom Balkanu' u Sarajevu koja je okupila više od 130 sudionika iz regije.

Pritom je istaknuto da trgovina djecom u regiji zapadnog Balkana i dalje raste unatoč brojnim zakonodavnim i praktičnim mjerama poduzetim tijekom godina.

Zamjenica voditelja Odjela za politiku organiziranog kriminala i droga iz Europske komisije naglasila je da je sprječavanje i suzbijanje trgovine djecom jedan od prioriteta Europske komisije.

"Tisuće pojedinaca su žrtve trgovine ljudima godišnje, a pandemija covida dodatno je pojačala rizik od viktimizacije i eksploatacije. Unatoč svim našim naporima, još uvijek postoje značajni nedostaci", rekla je ona.

Navela je da je Europska komisija usvojila novu strategiju protiv trgovine ljudima utvrđujući širok spektar akcija kojima se osigurava da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde a da žrtve dobiju potrebnu zaštitu i potporu.

Na konferenciji je rečeno da se s područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorištavanja, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece, zatim prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja ili prisilnog uključivanja u kriminalne poslove.

Izvršna tajnica Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv trgovine ljudima Petya Nestorova rekla je da bi mjere za suzbijanje trgovine ljudima trebale biti 'integrirane u opći sustav zaštite djece, okupljajući socijalne, zdravstvene i obrazovne službe'.