POZITIVAN POMAK U ZAGREBU

Povećan kapacitet u vrtićima za 3.000 mjesta

25.11.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić danas je ustvrdio da je u protekle dvije godine povećan kapacitet u zagrebačkim vrtićima za više od tri tisuće mjesta te je izrazio uvjerenje da će dodatnim proširenjem vrtićkih kapaciteta u narednom razdoblju riješiti i problem 700 neupisane djece, koliko ih je ove godine ostalo izvan predškolskih ustanova

'Vjerujem da ćemo proširenjem vrtićkih kapaciteta u narednom razdoblju riješiti i taj problem', kazao je Lovrić na konferenciji za novinare u Uredu za obrazovanje, kulturu i šport, opovrgavajući neke napise u javnosti da se ne radi na poboljšanju kvalitete ni na povećanju vrtićkih kapaciteta.

Pritom je naveo da je u ovoj pedagoškoj godini u zagrebačke vrtiće upisano 32.376 djece, što je 3.247 djece više nego u pedagoškoj godini 2008/2009, kada ih je bilo 29.129 upisanih.

Lovrić je najavio da će se izgradnjom novih vrtića i obnovom starih povećati broj odgojnih skupina pa će tako do kraja ove godine vrtići imati 13 dodatnih odgojnih skupina, a do kraja 2012. 40-ak odgojnih skupina više nego danas, čime će se, dodao je, dobiti oko tisuću novih mjesta za zagrebačke mališane.

Napomenuo je i da prosjek EU-a obuhvaća 60 posto djece od jedne do šest godina u vrtićima, a cilj im je do kraja 2020. obuhvatiti 90 posto. Zagreb već sada ima 81 posto djece u vrtićima, što, ustvrdio je, govori i o odličnoj kvaliteti vrtića.

Razlog za zadovoljstvo imat će roditelji i djeca iz Vrbana i Kajzerice jer će se u 2012. ondje izgraditi dva nova vrtića, kazao je Lovrić navodeći da je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport time poštovao svoje obećanje dano na skupu građana Vrbana prije godinu dana. Tako će, dodao je, na sljedeću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine uputiti prijedlog izvođača za gradnju objekta na Vrbanima, dok je na Kajzerici određeno zemljište za tu namjenu.

'Ne vidim nikakvog bojkota roditelja', odgovorio je Lovrić na pitanje kako teče naplata vrtićkih usluga. Nije želio komentirati napise da jedan dio roditelja plaća vrtić po skupštinskoj, a drugi po odluci gradske uprave, ovisno koji im je iznos povoljniji, rekavši tek da roditelji plaćaju preko uplatnica koje dobiju u vrtiću.

Podsjetio je i da je u skupštinsku proceduru upućen prijedlog izmjena odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja, vezan uz dohodovni cenzus, kojima se, uz ostalo, smanjuje najviši mjesečni iznos naknade za vrtiće s dvije tisuće na 1.600 kuna, a prihod koji bi trebao postati kriterij za plaćanje vrtića smanjio bi se za iznos kredita za kupnju prvog stana.

'Taj model participacije roditelja izuzetno je socijalno osjetljiv i nema nijednog stručnog razloga da se to ne prihvati', zaključio je Lovrić.

Na konferenciji za novinare izrečena je procjena da bi se od participacije roditelja u cijeni vrtića u gradski proračun trebalo sliti 175 milijuna kuna, a sljedeće godine 104 milijuna.