NIKOLIĆEVA REAKCIJA

'Potvrđeni hrvatski masovni zločini nad Srbima'

Bionic
Reading

Povodom današnje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, koji je odbacio hrvatsku tužbu za genocid i srpsku protutužbu, srpski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je kako Hrvatska 'nije uspjela dokazati genocidne namjere srpske strane u ratnim sukobima, a s druge strane, iako protutužba Srbije nije usvojena, potvrđeno je da je Hrvatska počinila masovni zločin nad Srbima'

'Iako protutužba Srbije nije usvojena, Sud je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svjesne da će vojna akcija Oluja dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od najviše pravne institucije UN-a potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zločine nad Srbima u Hrvatskoj', rekao je Nikolić.

Time je, kako je ocijenio, 'usprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak'.

'Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj vjeri zajedno rješavale sve ono što sputava to da našu regiju uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta', zaključio je Nikolić.

Veselinović očekuje satisfakciju za prognane Srbe

Predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regiji Janko Veselinović ocijenio je da je došlo vrijeme da se istinski počne s rješavanjem brojnih otvorenih pitanja koja se tiču Srba izbjeglih i prognanih iz Hrvatske, prije svega njihova povratka i vraćanja oduzete imovine i stanova, prenosi Tanjug.

Treba početi i rješavanje pitanja mirovina i brojnih drugih statusnih i manjinskih prava, upotrebe jezika i pisma, naveo je u priopćenju.

'Očekujem da će u narednom periodu Hrvatska ozbiljno pristupiti rješavanju ovih pitanja jer više ne postoje nikakvi razlozi za odugovlačenje, posebno ako se ima u vidu to da je ovom presudom otklonjena i formalna prepreka da se Srbima vrate oduzeta i uzurpirana prava', istaknuo je Veselinović.

On je izrazio očekivanje da će presuda doprinijeti razvijanju boljih odnosa dviju država. 'Naravno, nije sporno to da je bilo žrtava u ratnim sukobima i da treba istražiti sve ratne zločine kao 'moralno-sudsku satisfakciju', pri čemu treba insistirati na pojedinačnoj odgovornosti, a ne da se optužuje cijeli narod. Time bi se stavila točka na sukobe s ciljem da se tako nešto nikada ne ponovi na ovim prostorima', istaknuo je Veselinović.

Odbor za dijasporu i Srbe u regiji će, kako je navedeno, u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti Srbima koji su izbjegli i prognani s teritorija Republike Hrvatske.

Petrović: Treba nastaviti procesuirati počinitelje ratnih zločina

Direktorica Beogradskog centra za ljudska prava (BCHR) Vesna Petrović ocijenila je danas da je očekivano odbijanje tužbe Hrvatske i protutužbe Srbije za genocid, ali je istaknula da to ne znači da dvije zemlje trebaju odustati od procesuiranja pojedinaca odgovornih za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Petrović je u izjavi Tanjugu navela da je ta odluka očekivana jer je međunarodni zločin genocida ozbiljan zločin, teško dokaziv, i 'mora se dokazati namjera da ste željeli trajno uništiti dio grupe ili cijelu jednu grupu etničku, vjersku...'

Kako je dodala, pred Međunarodnim sudom u Haagu, na kojem se utvrđuje pojedinačna odgovornost onih koji su počinili kaznena djela, nikada se nije dogodilo da je neki pojedinac osuđen za kazneno djelo genocida na prostoru Hrvatske.

Jedino je, kako kaže, presuđeno da je postojao genocid na ograničenom dijelu teritorija BiH, u Srebrenici, te je to 'jedino mjesto na kojem možemo govoriti o genocidu'.