bih

Potvrđena optužnica zbog pridruživanja proruskim separatistima u Ukrajini

20.05.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv jednog bosanskohercegovačkog državljanina kojega se kazneno tereti zbog pridruživanjima proruskim paravojnim postrojbama u borbama protiv zakonite vlasti Ukrajine, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu

Banjolučanin Gavrilo Stević optužen je za protuzakonito pridruživanje stranim paravojnim ili policijskim postrojbama, što je kažnjivo po odredbama Kaznenog zakona BiH.

Tijekom istrage utvrđeno je kako je Stević u srpnju 2014. iz zračne luke u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim iz Rusije na područje Ukrajine.

Tamo se priključio postrojbi pod imenom 'Jovan Šević', u čijim se se redovima protiv zakonitih snaga Ukrajine borili i drugi državljani BiH i Srbije.

Stević je u toj postrojbi zadužio vojnu odoru i vatreno oružje te je obavljao različite vojne dužnosti, a njen je pripadnik ostao sve do polovice rujna 2014. godine.

Optužnica protiv Stevića podignuta je na temelju izjava svjedoka koji su ustvrdili kako je on na području Luganska djelovao kao vojnik i da je za sudjelovanje u proruskim paravojnim postrojbama dobijao plaću u iznosu od 500 eura.

Sam Stević se nakon podizanja optužnice u izjavama za lokalne medije branio tvrdnjom da nije sudjelovao u borbama, a da je oružje nosio radi osobne zaštite.

'Motivi mog odlaska u Lugansk bili su sasvim drugačiji od onih koje mi stavljaju na teret jer sam tamo bio kao novinar i svjedok još jednog tragičnog sukoba među bratskim slavenskim narodima', kazao je Stević za banjolučke Nezavisne novine.

Optužnica protiv Stevića prva je koja je podignuta zbog pridruživanju proruskim separatistima u Ukrajini. Sve druge optužnice za pridruživanje stranim paravojnim postrojbama koje su do sada podignute odnosile su se na državljane BiH koji su se borili u redovima islamističkih terorista u Siriji i Iraku