RATNI ZLOČIN U BUGOJNU

Potvrđena optužnica za zapovjednika logora za Hrvate

15.12.2015 u 21:19

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u utorak optužnicu protiv Mehmeda Sadikovića, ratnog zapovjednika logora za Hrvate koji je Armija BiH tijekom 1993. godine uspostavila na području Bugojna, pri čemu su dvije osobe ubijene, a više ih je ranjeno i zlostavljano, objavio je Sud BiH

Sadikoviću se na teret stavlja da je zločine počinio kao upravitelj logora na stadionu “Iskra” u razdoblju od kraja srpnja do rujna 1993. godine. Njega je na tu poziciju imenovalo Ratno predsjedništvo Bugojna. Precizira se da je sudjelovao, poticao i pomagao u pripremanju, kao i činjenju kaznenih djela prema zatvorenicima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Iz Državnog odvjetništva BiH je ranije priopćeno da je dopustio zatvaranje pripadnika HVO-a u nehumanim uvjetima, njihovo odvođenje na prinudne radove na prve borbene linije u Pruscu u općini Donji Vakuf i Uskoplju, te na razminiranje minskih polja u Bugojnu. Tijekom radova, kako je navelo Državno odvjetništvo BiH, dvije osobe su ubijene, a više ih je ranjeno.