AFERA HYPO

Potvrđena optužnica protiv Sanadera!

30.09.2011 u 10:51

Bionic
Reading

Nešto poslije 13 sati Ivo Sanader je doveden na Županijski sud u Zagrebu na sjednicu Optužnog vijeća. Mjere osiguranja na sudu bile su na najvišoj razini te su u trenutku prolaska bivšeg premijera hodnici ispražnjeni. Oko 15h optužnica protiv Ive Sanadera je potvrđena u cijelosti, rekla je zamjenica ravnateja USKOK-a Tamara Laptos

Ispred zgrade suda natiskali su se brojni novinari i fotoreporteri koji su kroz rešetke ulaznih vrata pokušali uslikati Sanadera.

Sanaderov odvjetnik Goran Suić za tportal je rekao da je na tročlano Optužno vijeće Županijskog suda poslao svoj odgovor na USKOK-ovu optužnicu za aferu Hypo o kojoj će danas biti riječi.

Prema USKOK-ovoj optužnici Sanader je dobio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Terete ga za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti, kada je navodno primio proviziju, bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Sjednica tročlanog optužnog vijeća zatvorena je za javnost, a njome predsjeda sutkinja Tanja Pavelin-Borzić. Na njoj će se iznijeti rezultati istrage i dokazi na kojima se zasniva optužnica, a Sanader i njegovi branitelji moći će iznijeti dokaze koji idu njemu u prilog te upozoriti na moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze.

Sanader može dati izjavu da se osjeća krivim po svim ili nekim točkama optužbe, no to, kako je za Hinu rekao odvjetnik Čedo Prodanović, ne dolazi u obzir jer je, kako tvrdi, njegov branjenik nevin.

Obzirom da je optužnica protiv Sanadera prihvaćena, na sudu će biti dogovoreno ogovara pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi.

Optužnica za aferu Hypo prva je optužnica protiv Sanadera, ali i prva koja se odnosi na ratno profiterstvo u pretvorbi i privatizaciji. Sanader je nedavno dobio i drugu optužnicu - za primanje 10 milijuna eura mita od mađarske naftne tvrtke MOL-a kojoj je za protuuslugu navodno omogućio preuzimanje većinskog upravljačkog paketa u Ini.