SUKOB ZBOG PARKINGA

Potukli se ortodoksni Židovi i policija u Jeruzalemu

31.08.2009 u 07:58

Bionic
Reading

Osam izraelskih policajaca lakše je ranjeno u sukobima s više stotina ultraortodoksnih Židova tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u Jeruzalemu, priopćila je policija.

Incidenti su izbili nakon odluke jeruzalemskog suda da zadrži u pritvoru 16 ultraortodoksa uhićenih u subotu u prosvjedima u Jeruzalemu protiv otvaranja parkinga na šabat. Potom su upućeni pozivi na prosvjed sa zvučnika u ultraortodoksnim četvrtima pozivajući stotine prosvjednika da siđu na ulice.

Šabat znači 'odmor', pa je šabat tjedni odmor od rada i svetkovina vjerskog i obiteljskog značaja. Dan u Židova počinje i završava zalaskom sunca, pa tako šabat, koji pada u subotu, počinje u petak uvečer.

Tijekom večeri nasilje je oživljeno kad je 23-godišnji Palestinac usmrtio nožem 50-godišnjeg Židova nakon financijskog sukoba u hotelu smještenom u vjerskoj četvrti Geoula u Jeruzalemu. Palestinac je kasnije uhićen na cestovnom prijelazu u istočnom Jeruzalemu, objavila je policija.

U međuvremenu stotine ultraortodoksa okružilo je hotel gdje se dogodilo ubojstvo i spriječilo policiju da evakuira tijelo žrtve. Dužnosnici policije odlučili su upotrijebiti silu pozivajući pojačanje.

Prvi put od početka prosvjeda protiv otvaranja parkinga prije deset tjedana, snage reda bacile su suzavac.