ČIJU VUNU IVIĆ PREDE

Potresi u osječkom HDZ-u Šeksovo su maslo?

01.02.2011 u 21:01

Bionic
Reading

Tomislav Ivić, predsjednik županijskog HDZ-a, raspustio je osječki odbor stranke na čelu s Draganom Kovačevićem. Prepuštajući ga ljudima bliskim Vladimiru Šeksu, omogućit će mu utvrđivanje pozicija u stranci uoči sve izglednijih obračuna s predsjednicom Jadrankom Kosor

Zbunjuje lakoća kojom Ivić bez ikakvih suvislih obrazloženja uklanja dugogodišnjeg predsjednika osječkog HDZ-a pogodujući time upravo Vladimiru Šeksu, koji opterećen hipotekama prošlosti postaje sve teži uteg Hrvatskoj u približavanju EU, jer upravo Ivić glasi za jednog od najodanijih Kosoričinih ljudi koji joj redovito 'čuva leđa' pred kamerama prigodom njezinih istupa u javnosti.

Salapić – Šeksova marioneta?

Sve glasniji zahtjevi međunarodnih organizacija za pokretanjem istrage o Šeksovoj odgovornosti za počinjene ratne zločine i kršenja temeljenih ljudskih prava u Osijeku 1991. godine, gdje je bio predsjednik Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju, te preporuke tihe diplomacije o njegovu uklanjanju iz političkog života, uzbunili su obrambene instinkte po mišljenju mnogih najjačeg čovjeka vladajuće stranke i sive eminencije hrvatske politike.

Stoga dobro upućeni, iza iznenadne ostavke saborskog zastupnika Josipa Salapića na funkciju političkog tajnika osječkog HDZ-a, kojemu su se pridružila još četvorica članova tražeći smjenu predsjednika Dragana Kovačevića, vide upravo namjeru Vladimira Šeksa za uspostavom čvršće kontrole nad lokalnim HDZ-om i odabirom kandidata za predstojeće parlamentarne izbore. Tako bi ojačao političko uporište u nekad najjačem žarištu HDZ-a, jer nije tajna da s Kovačevićem nije imao dobru komunikaciju.

Salapić je ostavke i zahtjev za smjenom čelnika osječkog HDZ-a obrazložio nezadovoljstvom izbornim rezultatima i načinom vođenja stranke u Osijeku. Nije, međutim, pojasnio zašto se na to odlučio baš sada, nakon što je HDZ prvi put od osnivanja Glavaševog HDSSB-a nadmoćno pobijedio na nedavnim mjesnim izborima, te nakon što Kovačević stranku u Osijeku godinama vodi na isti način. Da takvo obrazloženje nije zadovoljilo većinu članova Odbora, govori i podatak da su pobunjenici dobili potporu samo četvero od ukupno 26 članova, usprkos žestokim telefonskim pritiscima zbog kojih je jedan od njih, inače srčani bolesnik, završio na Hitnoj pomoći.

Nemoćna Kosor

Stoga se obračun s Draganom Kovačevićem morao podignuti na višu razinu, pa će ga Županijski odbor rušiti raspuštanjem Gradskog. Kako i za takvu odluku nedostaje uvjerljivih obrazloženja, ona se izmišljaju u navodnim aferama i incidentima vezanim uz Kovačevića te lošem stanju u stranci, i to u okolnostima njezina uspona u Osijeku nakon dugo vremena.
Najava smjene Dragana Kovačevića gotovo je preslikana onoj otprije točno godinu dana, kada se u medijima već predstavljala gotovom stvari, a Šeks najavljivao kako će se 'promjene u tadašnjem HDZ-u čuti' i u osječkom odboru stranke.

I tada se spekuliralo s nastojanjima određenih struja u HDZ-u predvođenih Hebrangom i Šeksom, na približavanju HDSSB-u i sklapanju pakta o međusobnom nenapadanju čemu se Kovačević opirao, kao što se čulo i u jučerašnjem Dnevniku HTV-a. Kovačević je tada čudom preživio, no nakon godinu dana diskretnog Šeksova 'puhanja za vratom', čini se da mu je na čelu osječkog HDZ-a napokon odzvonilo.

Nemoćna riješiti Šeksove političke igre autoritetom svoje funkcije, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, u nedostatku potpore stranačke infrastrukture, prepustila je taj posao čovjeku od povjerenja, Tomislavu Iviću. On, pak, omogućavanjem discipliniranja tog i drugih lokalnih stranačkih odbora po Šeksovu ukusu ili ne vidi kako time svojoj šefici otežava nužno pročišćavanje stranačkih redova od kompromitiranih dosadašnjih stupova HDZ-a, ili procjenjuje kako su oni toliko snažni da mu je u predstojećim unutarstranačkim obračunima mudrije poduprijeti ih.