NAJDUGOVJEČNIJI VLADAR U REGIJI

Potres u Crnoj Gori: Milo Đukanović se povlači iz politike?

25.12.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović vjerojatno će se u siječnju povući s čela stranke DPS, što znači da odustaje i od kandidature na predsjedničkim izborima 2023.

Kako donosi srpski Blic, najvjerojatniji nasljednik Đukanovića na čelu stranke bit će Ivan Vuković, trenutno gradonačelnik Podgorice.

Izvor srpskog dnevnika kaže kako bi tim manevrom 'pomlađena i pročišćena' stranka mogla ponovo sudjelovati u vlasti, koju trenutačno čini široka koalicija prosrpskih i građanskih stranaka.

Đukanović je nedavno i sam dao nagovijestiti ovakav razvoj događaja, izjavom da će DPS izabrati nove čelnike 2022. te komentarom da mu 'nitko iz inozemstva nije rekao da se treba maknuti'.

  • +16
Zoran Milanović i Milo Đukanović Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Ovaj Đukanovićev manevar svakako bi presložio odnose na političkoj sceni naših južnih susjeda, gdje već mjesecima traju rasprave o rekonstrukciji aktualne vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem. Posljednjih tjedana govorilo se o manjinskoj vladi koja bi vladala uz potporu Socijaldemokratske stranke i građanskog pokreta URA koji predvodi vicepremijer Dritan Abazović, a ako bi se tome pridružio DPS, bila bi to stabilna parlamentarna većina.

Podsjetimo, Milo Đukanović je na vlasti praktički od ulaska u politiku potkraj osamdesetih godina, a nakon osamostaljenja Crne Gore uz potporu međunarodne zajednice izmjenjuje funkcije premijera i predsjednika države.