STRAVA NA SJEVERU

[VIDEO] Potres od 8,2 zatresao Aljasku: Upozorenje na tsunami i za Havaje; opasnost se razmatra u Japanu i na Novom Zelandu

29.07.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Potres magnitude 8,2 zatresao je Aljasku, javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), a naknadno su se osjetili i 'slabiji' potresi od 6,2 i 7,3. Izdano je upozorenje za tsunami, traje evakuacija

Iako je epicentar potresa bio je na 781 kilometar jugozapadno od Anchoragea, stanovnici tog najvećeg grada na Aljasci itekako itekako su ga osjetili. Potres je udario u 22:15 sati po lokalnom vremenu na dubini od 40 kilometara, a najbliže mu je bilo oko 900 stanovnika Perryvillea, 90-ak kilometara jugoistočno od epicentra.

U međuvremenu je izdano i upozorenje na tsunami koje obuhvaća obalno područje od Hinchinbrook Entrancea do Samalga Passa, a prošireno je i na druge dijelove Aljaske i Aleutske otoke.

Opasnost od tsunamija razmatra se i u Japanu, a naknadno će se objaviti informacije za ostatak Pacifika.

Vlasti u Novom Zelandu također su zatražile procjenu o tome postoji li opasnost od tsunamija za novozelandske obalne regije.

'Dobro sam ga osjetio. Savjet je da odem u unutrašnjost poluotoka Kenai', napisao je jedan stanovnik Aljaske na EMSC-u.

U Anchorageu prijavljuju reakcije životinja, ljuljanje namješaja i lustera, a potres se osjetio i u 900 kilometara udaljenom Eagles Rest RV Parku.

U listopadu 2020. upozorenje na tsunami aktivirano je nakon potresa magnitude 7,5 kod obale ove američke države, no nije primijećen nikakav fenomen velikih razmjera. Potres nije izazvao žrtve niti veće štete u vrlo izoliranom i rijetko naseljenom području.

Aljaska je dio Pacifičkog vatrenog prstena, vrlo aktivnog područja za potres, koje se proteže od Aljaškog zaljeva do ruskog poluotoka Kamčatke.

U ožujku 1964. potres magnitude 9,2, najjači ikad zabilježen u Sjedinjenim Državama i svijetu, pogodio je područje Anchoragea. Trajalo je nekoliko minuta i izazvalo je razorni plimni val koji je pogodio američku zapadnu obalu, pri čemu je smrtno stradalo više od 250 ljudi.