HOLJEVAC BEZ IJEDNOG MANDATA

Potpuni potop jedne od najbolje plaćenih političarki u Hrvatskoj

20.05.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Nakon dva mandata provedena u Skupštini grada Zagreba kojoj je bila i predsjednica, a posljednje četiri godine potpredsjednica, Tatjana Holjevac, kći najpoznatijeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, nije osvojila nijedan mandat. Riječ je o velikom izbornom neuspjehu, a za dva do tri mandata koliko se očekivalo da će osvojiti mogu žaliti i SDP-ovci s kojima je Holjevac ranije koalirala

Tatjana Holjevac, Zagrepčanka s iznimnom profesionalnom karijerom, u politiku hrvatske metropole ušla je 2005. kada je njezina Nezavisna lista dobila četiri mandata postavši time poželjna politička udavača u Zagrebu. Isti broj mandata osvojila je i na izborima 2009. Na jučerašnjim izborima njezina lista osvaja tek 3,05 posto glasova za Skupštinu, čime se Holjevac, barem u ovom mandatu od Ćirilometodske može oprostiti.

A može se oprostiti i od plaće, koja je iznosila oko 24 tisuće kuna. Naime, navodno je profesionalno obavljanje dužnosti potpredsjednice Skupštine bio jedan od uvjeta koalicije s SDP-om. Ostali potpredsjednici radili su 'volonterski' za što su primali naknadu od pet tisuća kuna na mjesec ovisno o broju sjednica i sudjelovanjima u radu odbora.

'Žao mi je da smo dobili manje nego do sada. Ne znam je li nas ljudi nisu prepoznali, a možda su se podijelili glasovi među novima koji su došli', kazala je Holjevac i dodala kako je tješi 30-ak osvojenih mjesta u mjesnim odborima. Naime, od lista i stranaka koje su ispod praga, a dobili su više od Nezavisne liste Tatjane Holjevac su Hrvatski laburisti sa 4,82 posto glasova, stranka Za Grad sa 3,67 posto i Hrast sa 3,28 posto.


Holjevac se nakon izbornog poraza ne namjerava povući u mirovinu i odreći rada u lokalnoj samoupravi jer je izabrana u vijeće gradske četvrti Gornji Grad – Medveščak. Žali samo što građani nisu prepoznali projekte koji su bili okosnica njezine predizborne kampanje, a koji su trebali osigurati deset tisuća novih radnih mjesta.

'Ti projekti, a riječ je o izgradnji Sveučilišne bolnice u Blatu i Terma Zagreb, uspostavljanje optičke infrastrukture te gradnja energetski učinkovitih zgrada sada dolaze u pitanje', kazala je Holjevac. Ipak će za njih i dalje lobirati, a nada se kako će se za njih naći sluha i u novom sazivu. Komentirala je i jučerašnje rezultate Rajka Ostojića i Milana Bandića te izrazila želju da građani u drugom krugu podrže kandidata SDP-a.

Spomenula je nekoliko, po njoj značajnijih, momenata iz osmogodišnjeg skupštinskog staža. 'Mislim da sam napravila velik iskorak jer sam tražila izradu plana Zagreba što se pokazalo preduvjetom za dobivanje sredstava EU-a. Na moj prijedlog osnovana je i tvrtka Digitalni grad', istaknula je Holjevac. Spomenula je i formiranje Kontrolnog ureda.

Na pitanje što je u negativnom kontekstu obilježilo rad posljednjeg saziva Skupštine, spremno je odgovorila: 'Kriminal koji se odgađao mimo Skupštine za izmjene planova i GUP-ova koji se od strane nadležnih organa nije raščisti. To je bio jedan od razloga za zaustavljanje projekata od strane Skupštine', objasnila je i dodala kako je neistina da je većina blokirala Bandićeve projekte. Oni su vraćani jer su bili nepotpuni, dodala je.

Također, spomenula je kaos oko cijena vrtića u gradu te nedopustivim smatra da građani Zagreba u jednom razdoblju uopće nisu znali kolika je cijena vrtića.