PETROV O PADU REJTINGA

'Potpisao bih nula posto za četiri godine u zamjenu za promjene'

06.04.2016 u 20:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov gostovao je u Dnevniku HRT-a te je odbacio tvrdnje da proračun koji su donijeli nije reformski, što je bio temelj predizbornih obećanja, kazavši da je čak i Europska komisija pohvalila Vladu zbog toga proračuna

'U idućem razdoblju još više će se krenuti prema rebalansu i poboljšanju samoga proračuna', kazao je Petrov za HRT. Poručio je da će građani uskoro vidjeti rad Vlade i reforme će predstaviti javnosti. Naglasio je da je prva godina najvažnija jer što se pokrene u prvoj godini, najlakše je ostvariti do kraja mandata. Ideju o devetosatnom radnom danu nazvao je 'prvoaprilskom šalom'. Odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi novi kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim i javnim službama, Petrov je kazao da je vrijeme da se krene u te razgovore.

Govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji, šef Mosta je kazao da su odnosi 'vrlo dobri'. 'Smatram da su svi svjesni da ovo nije koalicija, nego vrsta suradnje i smatram da će ovo biti fer i dobra suradnja. U nju smo ušli radi promjena i to želimo napraviti', kazao je Petrov o odnosima s partnerima iz Domoljubne koalicije. Naglasio je i da je razina koordinacije među ministrima u ovoj Vladi nešto što se prije nije moglo doživjeti. Međutim, ministri Panenić i Horvat imaju različito mišljenje oko sudbine Ine pa se postavlja pitanje razmišljaju li u HDZ-u i Mostu različito o tome problemu.

Petrov je kazao i da je Ina strateški te nacionalni interes Hrvatske i da se prema tome tako trebamo odnositi. 'Vrlo je važno pričekati kraj arbitraže i prije toga ne donositi zaključke i ne utjecati na bilo kakve procese. Ono što je bitno je da svi mi držimo da je to nacionalni interes. To je tvrtka koja je strahovito važna za razvoj Hrvatske i prema tome ćemo se tako i postaviti', kazao je Petrov.

Komentirajući novo istraživanje Crodemoskopa, koje je pokazalo pad potpore Mostu i rast Živog zida, koji su sada praktički izjednačeni, Petrov je kazao da ga ne brinu ti rezultati.

'Čim uđete u sastav Vlade, trebate preuzeti odgovornost i ljudi od vas mnogo očekuju. Tako da se moglo očekivati da će to pasti. S druge strane, Most je doživio fenomen žrtvenog jarca i za sve što se događa loše na kraju se optuži Most. Promjena, makar bila i na bolje, a smatram da je sudjelovanje Mosta u Vladi i Saboru promjena na bolje, remeti neki uobičajeni suživot i način politike u zadnjih 20 godina. Ali mogu reći da smo mi ušli u politiku i kasnije u sastav Vlade zato da se provedu reforme. Odmah ću potpisati nula potpore za četiri godine, ali za sve promjene za koje smo se zalagali - to odmah potpisujem', poručio je Petrov.