ŠIMONOVIĆ U SARAJEVU

Potpisan sporazum s BiH o izručenju kriminalaca

10.02.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u srijedu u Sarajevu Sporazum između Hrvatske i BiH o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima

Kako su po potpisivanju istaknula dvojica ministara, u pitanju su izmjene koje su male po opsegu no ipak su veoma značajne za funkcioniranje pravne države i u Hrvatskoj i u BiH.

"Riječ je zapravo o velikoj razlici, kao između obične i električne stolice", ilustrirao je značaj usvojenih izmjena ministar Šimonović istaknuvši kako se ovime napokon stalo na kraj nekažnjivosti zloporabe dvojih državljanstava.

"Mi dvostruka državljanstva trebamo, ona su korisna no ne smiju biti kompromitirana ovakvim slučajevima zloporabe", kazao je hrvatski ministara

Izmjene dosadašnjeg sporazuma, koje su potpisali dvojica ministara, moraju ratificirati Hrvatski sabor odnosno Parlament BiH no one će, bez obzira na taj proces, odmah stupiti na snagu na privremenoj osnovi.

"Sada sve ovisi o sudbenoj vlasti no uhićenja mogu početi već od danas", izjavio je Čolak.

Prema usuglašenim izmjenama, od osoba koje su pravomoćno osuđene pred nekim od sudova u dvije države više neće biti tražena suglasnost za upućivanje na izdržavanje kazne u slučaju kada pobjegnu u drugu državu.

"Oni više neće birati hoće li u zatvor ili ne, nego hoće li u Lepoglavu ili Zenicu", kazao je Šimonović.

Sudovi koji izreknu pravomoćne presude od sada će preko ministarstava pravosuđa dostavljati svoje odluke sudovima u čijoj je ovlasti izvršenje presude koje će oni i provoditi.

Ministar Čolak je kazao kako se ne može sa sigurnošću tvrditi koliko je točno pravomoćno osuđenih prebjeglo u jednu ili drugu državu, jer se oni stalno kreću.

Prema procjenama vlasti BiH, u toj zemlji je utočište našlo između 40 i 50 osuđenih u Hrvatskoj, dok se u Hrvatsku skrilo oko stotinu osoba osuđenih u BiH.

Uz izmjene sporazuma koje su potpisali ministri Šimonović i Čolak, potpisan je i posebni zapisnik koji bi trebao, kako je pojasnio hrvatski ministar, olakšati interpretaciju složenih pojmova.

Riječ je prije svega o iznimkama definiranim u originalnom sporazumu, a odnose se na osobe osuđene u slučajevima ratnih zločina odnosno korupcije.

Ministar Šimonović je kazao kako je zajedničko opredjeljenje da se na tom planu slijedi trend koji prevladava u europskim konvencijama, odnosno da iznimki ne može biti za kaznena djela kažnjiva po međunarodnom pravu u što spadaju ratni zločini i korupcija.

Kada je riječ o slučajevima osoba koje nisu pravomoćno osuđene, dvije države suglasne su da u takvim situacijama treba primijeniti već postojeće mehanizme odnosno ustupanje slučajeva odgovarajućim sudovima.

"Sudovi tu mogućnost imaju i sada", kazao je Čolak dodajući kako mu nije jasno zašto i do sada nije bilo razmjene dokaza odnosno ustupanja sudskih postupaka.

Ministri Šimonović i Čolak najavili su kako će tijekom godine biti potpisano još sporazuma između Hrvatske i BiH poput izmjena i dopuna sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima. Ministar Šimonović je kazao kako je postignuta "pozitivna dinamika" i o sporazumu o imovinsko-pravnim odnosima.

Potvrdio je kako je Hrvatska pripravna svim zainteresiranim zemljama pa tako i BiH dostaviti vlastite prijevode dokumenata o zajedničkoj stečevini Europske unije što je doprinos ubrzanom putu ka Uniji.