pronalazak žrtava domovinskog rata

Potpisan sporazum između Ministarstva branitelja i Sveučilišta u Zagrebu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.01.2019 13:39
  • Objavljeno 14.01.2019 u 13:39
Mministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i rektor Sveucilišta u Zagrebu Damir Boras

Mministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i rektor Sveucilišta u Zagrebu Damir Boras

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Sveučilište u Zagrebu u ponedjeljak su potpisali sporazum o suradnji na podizanju kvalitete znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada na području ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka žrtava iz razdoblja Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata

'Razdoblje oružane velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991. trajno je obilježeno žrtvama za kojima i danas tragamo. Neizvjesnost o sudbini onih za kojima se gubi svaki trag stavila je brigu i odgovornost na nas kao pojedince i na državu u cjelini', rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na potpisivanju sporazuma.

Još uvijek je neriješeno 1.911 slučajeva iz Domovinskog rata, a postoji 998 lokacija mogućih mjesta s ostacima žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja za čiji je pronalazak, dodao je Medved, potrebna suradnja svih institucionalnih mehanizama koji mogu pomoći.

'Sporazum je važan korak za Ministarstvo jer stvaranje djelotvornih okvira rada pridonosi učinkovitosti procesa traženja', naglasio je.

Suradnja pokriva široko područje djelatnosti, a riječ je je o interdisciplinarnim istraživanjima koja se temelje na iskustvima i suradnji antropologa, arheologa, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, te na aktivnostima koje provodi Uprava za zatočene i nestale zajedno sa svim drugim nadležnim tijelima.

  • +10
  • +7

Ministarstvo branitelja i Sveučilište u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Suradnju smo dogovorili da bi naši studenti mogli sudjelovati na podizanju kvalitete znanstveno-istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada na području ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka', kazao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuvši kako je to zajednički interes jer studenti stječu znanja i postaju vrhunski stručnjaci gledajući stručnjake u praksi.

'Važno nam je da studenti steknu praktična iskustva jer se iz knjiga i predavanja ne može naučiti ono što se može naučiti na licu mjesta. Želja nam je da studenti prisustvuju onim dijelovima tih postupaka koji su mogući unutar zakonskih okvira. Suradnja će dati dovoljan broj stručnjaka koji će moći pomoći da se svi slučajevi riješe', poručio je Boras.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!