PETICIJA PA PROSVJED

Potpis za spas Gorskog kotara

15.11.2014 u 15:13

Bionic
Reading

Na glavnom zagrebačkom trgu u subotu je organizirano potpisivanje peticije za spas lokalnih zajednica s područja Gorskog kotara, kojom stanovnici tog kraja traže sprječavanje predloženog ukidanja povlastica i prihoda što je predviđeno novim Zakonom o regionalnom razvoju

Potpisivanje peticije koje traje do nedjelje, 16. studenog, pokrenula je koordinacija načelnika i gradonačelnika devet općina i gradova Gorskog kotara, a mirnim prosvjedom na Markovu trgu, u srijedu, 19. studenog, nastojat će senzibilizirati saborske zastupnike da ne prihvate predloženi Zakon o regionalnom razvoju.

Peticija se u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića mogla potpisati do 12 sati. 'Novim prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju ukidaju se povlastice koje goranske općine imaju na temelju brdsko-planinskog zakona. Gubimo po osnovi poreza na dohodak, na dobit, to se smanjuje. Uprosječuje se kao i cijela Hrvatska, iako znamo da su u Gorskom kotaru duge zime, a zbog čišćenja snijega i velikih potreba za ogrjevnim drvom, troškovi su puno veći', kazao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


Dodao je da se radi o velikom području s malim brojem stanovnika te s velikom infrastrukturom i vodovoda i kanalizacija i nerazvrstanih cesta. 'Puno troškova, a novac nam ukidaju. Opstanak u Gorskom kotaru i život bit će nemogući prema novom prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju. Nadamo se da zastupnici u Saboru iz našeg kraja, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, neće prihvatiti takav prijedlog koji vodi uništenju Gorskog kotara', istaknuo je Mufić.

Predsjednik društva 'Goranin' Žarko Delač naglasio je da, iako je po nekim koeficijentima Gorski kotar pripao pod razvijeni dio Hrvatske, to nije istina. 'Na djelu je depopulacija Gorskog kotara, to je najstarije stanovništvo u Hrvatskoj. Ako se tako nastavi, možemo slobodno reći da Gorskog kotara neće više biti i da će biti kao i prije 300 godina - nenaseljeno i pusto područje', istaknuo je.

Potpisivanje peticije, ocijenio je, ide dobro, ljudi su upoznati s time što se događa i nada se da će se uspjeti nešto napraviti. Delač je rekao da su se inicijativi pridružili jer se nadaju da se još nešto može napraviti kako bi se ukinuo neravnopravan odnos prema Gorskom kotaru. Podržat će i prosvjed u srijedu na Markovom trgu, kada će Vladi predati peticiju i zahtjeve.